van hijum bus moet bij vertraging wachten

Eddy van Hijum is tevreden over de lijnbusoplossing tussen de NS-stations Nijverdal en Nijverdal-West. Minister Eurlings had een pendelbus beloofd, maar een lijndienst bleek goedkoper. Van Hijum, net als Eurlings van het CDA, heeft daarom geëist én toegezegd gekregen dat de lijndienst wacht bij vertraging. Daar was begin deze week nog geen sprake van. Voor Van Hijum was dat ongetwijfeld reden nog maar eens aan de bel te trekken.

Tijdens de proef die Van Hijum vorige week deed, reed de trein gewoon op tijd. Daarom was de aansluiting met de lijndienst prima op tijd. Van Hijum had woensdagavond – ondanks de kabinetscrisis (we zagen hem zitten in de Tweede Kamer) – tussen de regels door toch nog even tijd onze vragen te beantwoorden.

“Ook wij hebben op onze reis geen gebruik gemaakt van aparte pendelbussen, maar van reguliere busdiensten”, aldus Van Hijum. “Bij aankomst in Nijverdal-West stond een bus te wachten, die ons op tijd naar Nijverdal bracht. Op de terugreis moesten we even wachten op de bus en was het op het station onduidelijk waar we die bus konden verwachten. Dit laatste hebben we inmiddels onder de aandacht gebracht van wethouder Paalman van Hellendoorn.”

Wethouder Paalman heeft Van Hijum vervolgens beloofd om de informatie op de stations te verbeteren. “Zowel op de heen- als terugreis hebben we al met al keurig volgens het reisschema van de NS gereisd en bedroeg de vertraging een half uur”, vervolgt het CDA-Kamerlid. “Toegegeven, het is allesbehalve een ideale oplossing voor de reiziger. Maar de toezeggingen die door minister Eurlings aan mij zijn gedaan naar aanleiding van schriftelijke vragen in 2004 en 2006, worden wel nagekomen.”

“Op één onderdeel worden de toezeggingen van de minister niet helemaal nagekomen, en dat is de inzet van aparte pendelbusjes tussen Nijverdal-West en Nijverdal”, is Van Hijum opgevallen. “De gemeente Hellendoorn heeft er in overleg met Rijkswaterstaat en de NS voor gekozen om gebruik te maken van reguliere bussen, vanwege de lagere kosten. Dit hoeft op zich nog geen probleem te zijn, zolang dat ook maar duidelijk gemaakt wordt aan de reiziger.”

“Ook vind ik dat keihard moet worden afgesproken dat de bus wacht op de trein, ook als er sprake is van een lichte vertraging. De extra reistijd mag wat ons betreft echt niet meer dan een half uur bedragen (calamiteiten daargelaten). Ook dit punt hebben Willy Lourenssen (SP) en ik bij de gemeente Hellendoorn aangekaart. Volgens Paalman heeft dit inmiddels geleid tot nieuwe afspraken tussen de NS en Connexxion. We houden het in de gaten. Als er sprake blijft van een slechte aansluiting tussen bus en trein en de beloofde reistijd niet wordt gehaald, zal ik alsnog schriftelijke vragen stellen aan minister Eurlings.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.