raalte wint prijs voor ruimtelijke kwaliteit

De gemeenten Borne, Raalte, Dinkelland en Kampen en Landgoed Vilsteren hebben een kennisproduct gewonnen voor de verbetering van hun ruimtelijke kwaliteit. De prijzen zijn donderdag uitgereikt in het provinciehuis door gedeputeerde Gert Ranter en atelierleider Hilde Blank van AtelierOverijssel, de Overijsselse werkplaats voor ruimtelijke kwaliteit.

Dat ruimtelijke kwaliteit leeft in Overijssel, blijkt wel uit de ingediende voorstellen voor de kennisproducten die de provincie beschikbaar heeft gesteld. Belangstellenden konden hierdoor meedingen naar vijf kennispoducten: Een gemeentelijke natuur & landschapsatlas, een waterkansenkaart, advies op maat, ruimtelijk ontwerpend onderzoek voor culturele kwaliteitsbevordering en een excursie naar de nieuwe stedenbouw in de Enschedese wijk Roombeek.

Voor de inzet van een ‘schetsschuit’, een interactief ontwerpatelier van de Dienst Landelijk Gebied, waren vooraf vier voorstellen genomineerd. Hierop kon via internet worden gestemd. In totaal zijn 350 stemmen uitgebracht op deze voorstellen afkomstig van de gemeente Kampen, Waterschap Regge en Dinkel, de gemeente Raalte en de gemeenten Hof van Twente en Wierden (samen).

De prijs is gewonnen door de gemeente Kampen, die de prijs inzet om een oplossing te zoeken voor de complexe ruimtelijke opgave die speelt bij het dorp ‘s-Heerenbroek, in het Nationaal Landschap IJsseldelta. Eén van de kernkwaliteiten van dit landschap, de karakteristieke openheid, staat onder grote druk. Enerzijds door de oprukkende stadsuitbreidingen van Zwolle (Stadshagen), anderzijds door de woningbouwopgave voor de bevolking van ‘s-Heerenbroek.

Voor de andere kennisproducten zijn ruim twintig uitstekende projectvoorstellen ingediend, waaraan duidelijk veel zorg, aandacht en energie is besteed. De winnaars zijn:

Gemeente Raalte: Gemeentelijke natuur- en landschapsatlas, opgesteld door Landschap Overijssel. De gemeente heeft momenteel veel programma’s en projecten lopen die invloed hebben op de ontwikkeling van natuur en landschap. Daarom is er behoefte aan een goed beeld van de huidige natuur- en landschapswaarden. De gemeente ziet dit als een belangrijke component van de ruimtelijke kwaliteit in de gemeente.

Gemeente Dinkelland: Advies op maat (vijftig uur dienstverlening van een deskundige van Het Oversticht). Voor de bouwplannen op landgoed ’t Singraven in Denekamp wordt ondersteuning ingezet van een ervenconsulent, erfgoedadviseur en een stedenbouwkundige. Zij gaan adviseren over onder andere toelaatbaar bouwvolume, situering en beeldkwaliteit van gebouwen en de aanleg/transformatie van erven.

Gemeente Borne: Waterkansenkaart, opgesteld door de Overijsselse waterschappen. De gemeentelijke inzending voor De Groene Poort wint de prijs. Met een waterkansenkaart wordt onderzocht hoe een wateropgave (integraal) gekoppeld kan worden aan andere ruimtelijke ontwikkelingen. Zo is water het nieuwe ‘meekoppelend belang’ voor de planvorming.

Landgoed Vilsteren: Ruimtelijk ontwerpend onderzoek voor culturele kwaliteitsbevordering (ROOCK), door Kunst & Cultuur Overijssel. Voor het bevorderen van ruimtelijke kwaliteit, blijkt de inzet van kunst en cultuur bij uitstek geschikt om het vuur te doen oplaaien. Met ROOCK levert KCO een directe kwalitatieve impuls voor de leefomgeving. Landgoed Vilsteren zet dit in voor een geheel eigen routing op het landgoed en voor verandering van de huisstijl.

Alle deelnemers aan de prijsvraag ontvangen twee plaatsen voor een gezamenlijke excursie naar de wijk Roombeek. Met de wederopbouw van de door de vuurwerkramp verwoeste wijk is een nieuwe wijze van stedenbouw geïntroduceerd. Stedenbouwer en architect Pi de Bruijn heeft de wijk ‘ontworpen aan de keukentafel’. Bewoners kregen een grote rol in het ontwerp van hun nieuwe wijk. In 2007 ontving de gemeente Enschede de Gouden Piramide, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Het Architectuurcentrum Twente organiseert een middagexcursie met uitleg van een deskundige.

Met de beschikbaar gestelde kennisproducten onderstreept de provincie de vooruitstrevende eigen aanpak om ruimtelijke kwaliteit te realiseren. Bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen moet altijd kwaliteit worden gerealiseerd. Daarbij spelen gemeenten en ondernemers, maar ook particulieren een belangrijke rol. De provincie helpt hen zoveel mogelijk met ontwikkelen van kwaliteit. Belangrijke instrumenten daarvoor zijn de provinciale ‘Omgevingsvisie’, een variëteit aan stimuleringssubsidies en AtelierOverijssel, een onafhankelijke werkplaats voor iedereen die wil leren, ervaring wil opdoen, nieuwe inzichten wil krijgen en advies wil over ruimtelijke opgaven.

Gedeputeerde Ranter feliciteerde de prijswinnaars donderdagmiddag en typeerde hen als voorlopers op het gebied van ruimtelijke kwaliteit. “En voorlopers zijn nodig om vooruit te komen”, aldus de gedeputeerde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.