raalte kansloos in warmtepompzaak

Commentaar – Raalte gaat de kosten van de aanleg van een warmtepomp verhalen op de aannemer. Die had immers moeten weten dat er een vergunning nodig was. Hoe je ook tegen de miljoenen verslindende zaak aankijkt, alle stappen die Raalte neemt blijven gek.

Eerst is het hopeloos dat een gemeente geen vergunning aanvraagt voor iets waarvan je weet dat je er een vergunning voor moet hebben en dat die niet zo maar gegeven wordt. Landelijk was Annemarie Jorritsma (burgemeester Almere) bijvoorbeeld in precies dezelfde problematiek beland.

Ten tweede is het tenenkrommend dat er procedure na procedure gestart wordt om een principe-uitspraak te krijgen over of de pomp binnen vergunningen past. Drie of vier zaken zijn daar over gevoerd. Met gemeenschapsgeld.

En dan nu dus de rechtzaak tegen de leverancier, want die had de gemeente immers moeten waarschuwen. Weer op kosten van de belastingbetaler. Antwoord van de rechter kunnen we al vast geven: “ja, die leverancier had je moeten waarschuwen. Maar de verantwoordelijkheid ligt bij de aanschaffer. Net als iedere burger wordt ook de gemeente Raalte immers geacht de wet te kennen.”

Omdat het een overheid betreft ben je zo geneigd de bal terug te spelen. Hoe handelt Raalte zelf in dat soort gevallen. Met een parkeerbon naar de gemeente gaan en zeggen “ik wist niet dat ik betalen moest, dat hadden jullie niet goed aangegeven”, zou je daar mee weg komen? Nee, want overal staan borden. Precies. Google op de site van de provincie Overijssel maar eens ‘vergunning en warmtepomp’. Dan weet je heel snel dat je een vergunning moet hebben.

Raalte is kansloos bij de rechter. Misschien wordt de leverancier inderdaad aangerekend dat hij meer had moeten waarschuwen. Maar een instantie die zelf de wet handhaaft op bestemmingsplannen en bouwbesluiten, die had beter moeten weten. Dat gaat de rechter zeggen.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.