portrettisten nu bij kasteel het nijenhuis

Dertig Nederlandse contemporaine portretschilders tonen binnenkort recent werk in Kasteel het Nijenhuis bij Heino. Vanaf zaterdag 30 januari is in Museum de Fundatie de expositie ‘Portrettisten Nu’ te zien. De tentoonstelling toont werk van dertig schilders en vormt een bijzonder pleidooi voor de hedendaagse portretkunst. Er zijn onder meer portretten te zien van Paul Fagel, Erwin Olaf, Jop Ubbens, Courtney Pine, Johnny Kraaykamp sr. , Frits Bolkestein, Wim Pijbes en Koningin Beatrix.

De portrettist laat zich inspireren door het uiterlijk en het karakter van het model. Dat de ziel van de geportretteerde in een portret wordt blootgelegd, zit al in het woord ‘portret’ besloten. Of het portret een nauwgezette gelijkenis toont of juist een eigenzinnige interpretatie geeft, hangt af van zowel de maker als van de geportretteerde. Stilistisch verschillen de in Kasteel het Nijenhuis tentoongestelde portretten van elkaar, maar in intentie zijn ze hetzelfde: Elk portret is een weergave van de geportretteerde.

De expositie Portrettisten Nu is gerealiseerd ter gelegenheid van het bij Uitgeverij Waanders verschenen boek Portretten van Portrettisten. De auteurs van dit boek, Cathinka Huizing en Harriet Stoop-de Meester, selecteerden eveneens de portretten die op deze tentoonstelling te zien zijn. Hun keuze geeft een beeld van de huidige generatie portretschilders in Nederland, èn van hun bijzondere modellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.