met moeite een relatief rustige jaarwisseling

Commentaar – Het is relatief rustig geweest, de afgelopen jaarwisseling. Als een drukke horecanacht, zei de politie. Niet zo veel schade als anders, zeggen de verzekeringsmaatschappijen. De eerste celstraffen van supersnelrecht vallen mee. Twee maanden cel, taakstraffen en een stuk of twintig thuisblijfgeboden over 365 dagen. O ja, dan moeten we die halve hand die er af is, de opengereten wang, een flinke beenwond en een stuk of twintig oogletsels er natuurlijk ook nog bij noemen.

Het is maar wat je rustig noemt. Dat kun je inderdaad maar beter ’relatief rustig’ noemen. Want wat hebben we er voor uit de kast moeten halen om het in de hand te houden? Vuurwerk verkopen mag pas vanaf Kerst. Afsteken mag alleen heel kort op de jaarwisseling. Nagenoeg geen agent die vrijaf kreeg. De fietsagenten rijden met camera op de helm rond. ME begeleidt brandweerauto’s. Garantiestellingen voor grote feesten om de jeugd van de straat te houden. Vuurwerkvrije zones in het centrum van Raalte om winkelruiten te besparen. Afvalinzamelacties om de vuurwerktroep zo snel mogelijk van de straat te krijgen. Dat is nogal wat om het relatief rustig te houden.

We hebben de Sallandse politici gevraagd hoe ze tegen een vuurwerkverbod aankijken. Daar mag je dus met je vingers niet aan komen, dat is een traditie geworden. Maar het was ook een traditie een soort vuurwerkbattle te houden in het centrum van Raalte. Die is – met morren en onder protest – ook afgeschaft en je hoort er niemand meer over. Als er iemand al iets van vindt is het meer in de richting van ‘eigenlijk wel beter zo’.

Er is een Burgerinitiatief opgezet dat 40.000 handtekeningen wil verzamelen om zo landelijk een politiek debat op gang te krijgen dat vuurwerkverkoop aan particulieren moet verbieden. Alle vuurwerk moet op feestelijkheden als de jaarwisseling terug gebracht worden naar één groot centraal vuurwerk, waar rondom dan een groot feest gebouwd wordt. Zo’n idee wordt met hoongelach begroet, want conservatief als we zijn doen we niet aan veranderingen. Maar als het ingevoerd zou worden kijken we er over vijf jaar allemaal heel gelukkig op terug: ‘Wat deden we dat vroeger eigenlijk raar’.

Een relatief rustige jaarwisseling. Gelukkig dat die mensen met oogschade dat niet kunnen lezen.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.