kalme kapitein elfers houdt dalfsen op koers

Commentaar – Burgemeester Elfers verkast na twintig jaar van Dalfsen naar Steenwijkerland. Het is opmerkelijk hoe rustig en kalm dat bericht neerdaalde. Als een vallend blad van de boom dat op de grond licht wat stof op doet dwarrelen en dan definitief gaat liggen. Dat past wel bij Elfers. Een rustig maar voornaam man, niet scheeuwend aan het stuurwiel, maar als een verzekerd kapitein zijn schip op koers houdend.

Mooi voorbeeld: Monsanto zou een genetisch gemanipuleerd maïsveld in Raalte aanleggen. Dat leverde nogal wat commotie op in Raalte. Het veld bleek in Dalfsen te liggen dus was de vergunning nietig. In Dalfsen is dat hele verhaal zonder ophef gadegeslagen. Maar Monsanto is er niet gekomen.

Ander voorbeeld: Dalfsen heeft een nieuw gemeentehuis. Een groot project, van begin tot eind zonder enig probleem verlopen.

En deze: Lemelerveld wilde koopzondagen. Dat valt bij een meerderheid van de Dalfser politiek niet lekker, want zondag en winkelen – ook al is ‘zondag’ pas ergens in de 18de eeuw ingericht – zo hadden God en zijn menselijk vertalers het niet bedoeld. Over de Lemelerveldse wens is verder niet al te moeilijk gedaan. Ze hebben er drie proefkoopzondagen gehad en toen dat goed verliep, is de knoop doorgehakt: als ze in Lemelerveld koopzondagen willen, dan doen ze maar.

Nog eentje dan: Dalfsen en Nieuwleusen zijn gefuseerd. Geen centje pijn. De gemeente heeft geen malle naam als Olst-Wijhe gekregen en geen rare Heinoërs die met ETA-energie zelfstandig willen blijven. Waarom zouden ze ook. In Dalfsen is het goed toeven.

Kort voor de verkiezingen blijkt hoe stabiel Dalfsen is. Het CDA sluit schaalvergroting niet uit. Als dat beter is voor de gemeente, waarom niet. Zo’n proces kun je beter zelf sturen, dan dat de rijksoverheid je verplicht. Niemand die tegen die wijze woorden van Arno van Dijk te hoop loopt.

Elfers wordt waarnemer in Steenwijkerland. Soms doen burgemeesters zo’n klus erbij. Maar Elfers had begin 2009 al eens laten doorschemeren met pensioen te willen. Hij pakte zijn oude hobby schilderen weer op en exposeerde afgelopen voorjaar in Oudleusen. “Ik schilder na twintig haar weer, preluderend op mijn pensioen” zei hij toen, maar liet nog niet los wanneer dat pensioen er voor hem aan zat te komen. Dat is nu dus duidelijk. Als ze in Steenwijkerland een definitieve opvolger hebben voor Hayo Apotheker.

We hebben begrepen dat Elfers achterop een rapportje waarover vergadert wordt, graag karikaturen tekent van zijn gesprekspartners. We zouden als Salland Centraal daar graag eens een digitale expositie van hebben.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.