jorink bijna opnieuw beste echte bakker

Bakkerij Jorink in Raalte is bij de verkiezing tot beste Echte Bakker van Nederland 2010, als tweede uit de bus gekomen. Jorink, eerder benoemd tot beste Echte Bakker in 2005, wist gemiddeld de op één na hoogste score te behalen voor productkwaliteit en de winkelpresentatie in 2009. Alleen Jenny van der Putten uit het Brabantse Mierlo haalde een hogere score. Bakkerij Schoemaker uit Emmen werd derde.

Jorink, de enige Echte Bakker in Raalte, draait al jaren mee in de landelijke top. Zo wist het in 2005 zelfs de titel voor beste kwaliteit al eens in de wacht te slepen. De drijvende krachten achter het succes zijn Patrick en José Jorink. Wie met het sympathieke bakkersechtpaar aan de praat raakt, weet gelijk waarom het bedrijf zo succesvol is. De gedrevenheid straalt er namelijk van af: “We weten allebei heel goed wat we willen. Maar om dat in de praktijk te brengen, moet er gewoon elke dag hard gewerkt worden. Zo’n tweede plaats is dan natuurlijk prachtig. Het is ontzettend motiverend voor het hele team.”

De productkwaliteit is altijd al een sterk punt geweest bij Jorink. Maar met gewoon goede kwaliteit kun je je volgens de Raalter bakkerij tegenwoordig niet meer onderscheiden. Dus heeft Jorink een paar jaar geleden haar zinnen gezet op topkwaliteit. Maar elke dag kwaliteit van topniveau leveren, vergt, behalve een moderne bakkerij, vooral veel discipline. “Iedereen in de bakkerij moet zich realiseren dat er maar heel weinig ruimte is voor fouten. Er waren het afgelopen jaar 22 beoordelingen. Als je bij één beoordeling de mist in gaat, kun je een hoge klassering eigenlijk al wel vergeten. Wat dat betreft is het net topsport.”

De productkwaliteit en de winkelbeoordeling tellen even zwaar mee in de eindscore voor de titel. In huize Jorink hebben ze dat goed verdeeld, want het winkelgedeelte is stevig in handen van José Jorink. Ze weet precies wat ze wil en is altijd op zoek naar verbetering. Of dat nu is op het gebied van service of uitstraling, ze zoekt altijd de grens op van wat mogelijk is. Dat betekent echter wel dat ze continu bezig is met vooruit kijken. “Bij alles wat ik om me heen zie bedenk ik hoe we dat kunnen toepassen in onze winkel. Zo blijven we altijd vernieuwen en dat maakt het allemaal zo leuk”, aldus José.

Jorink mag zich Echte Bakker noemen, omdat de bakkerij en winkel is toegelaten tot het Echte Bakkersgilde. In Nederland zijn slechts 431 bakkerswinkels toegelaten tot dat gilde. Elke Echte Bakker wordt het hele jaar door op verschillende onderdelen beoordeeld. Alleen bakkers die aan alle eisen voldoen, mogen het bekende gele logo gebruiken. Wie niet aan de eisen voldoet, moet het Gilde verlaten. Van alle toegelaten bakkers is Jorink dus tweede geworden en daar mag het met recht trots op zijn.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.