een trotse martin dijkman blij dat het af is

De klus is geklaard. Vrijdag 15 januari beleeft ’t klompenmozaïek van Rembrandts De Nachtwacht haar onofficiële première tijdens de ‘Grüne Woche’, een grote landbouwbeurs in Berlijn. Martin Dijkman van Dijkman Klompenatelier in Luttenberg is drie jaar lang bezig geweest om het enorme karwei af te maken. Hij kreeg daarbij hulp van 25 vrijwilligers.

Het mozaïek is uitgevoerd op ware grootte en meet inclusief lijst 4 bij 5,80 meter. De constructie is demontabel en bestaat uit vijftien losse panelen, zodat ‘De Nachtwacht op klompen’ gemakkelijk over de wereld kan reizen. In het mozaïek zijn 30.000 beschilderde miniklompjes (van 3,5 centimeter per stuk) verwerkt. Martin is trots, maar zegt ook: “Ik ben blij dat het af is.” Het klompenmozaïek is in eerste instantie bedoeld als promomateriaal voor grote beurzen en evenementen in binnen- en buitenland. Martin hoopt het enorme kunstwerk over enkele jaren een semipermanent onderkomen in Luttenberg te kunnen geven. Martin: “Als ik er nu naar sta te kijken, dan overvalt me wel een gevoel van ‘potverdorie’. Er zijn drie jaar voorbij gegaan sinds dat het plan is ontstaan en nu is het klaar. Drie jaar lang, ik kan het me eigenlijk niet eens voorstellen!”

De eerste reacties zijn al binnen. “Ik ben onlangs met het klompenmozaïek op TV Oost geweest. Van tevoren had ik mijn hele netwerk via de e-mail getipt. Dat mailtje is dus ook naar de Nederlandse ambassades in Bangkok en New York gegaan. Ik heb daarop laatst een reactie gekregen vanuit Bangkok: ‘Wat een mooi ding, we willen hem graag huren, maar hoe krijgen we ‘em hier?’ Ik heb ze meteen teruggemaild dat ik voor het vervoer drie flightcases heb aangeschaft. Vandaag kreeg ik een mailtje terug. Of het ook mogelijk was om De Nachtwacht op klompen langs meerdere steden te laten trekken. Ja, natuurlijk! Daar is ie voor bedoeld!”

Al met al schat Martin dat er drie volledige jaren aan mensuren in ‘De Nachtwacht op klompen’ zitten. Hij is zijn vrijwilligers, enkele leden van de schilderclubs uit Mariënheem en Luttenberg en andere enthousiastelingen, dan ook enorm dankbaar. Een groot deel van hen en Martins familie, gaat ook mee naar de voorpremière in Berlijn. Twee klompjes zijn nog niet op het werk geplakt. Dat zal later dit jaar gebeuren tijdens de nog aan te kondigen officiële presentatie. Martin hoopt daarvoor nog een prominent te strikken. Een poging om Koningin Beatrix daarvoor vast te leggen, is helaas niet geslaagd. Martin is er laconiek over: “Ik heb hoog ingezet!”

Martin zei het eerder al: “Ik had geen moeilijker schilderij kunnen kiezen!” Want de grote vraag was of kapitein Frans Banninck Cocq en de zijnen nog wel als zodanig herkenbaar zouden zijn als klompenmozaïek. Maar nu het mozaïek af is, blijkt dat eventuele angst ongegrond was: Hij staat er, zo duidelijk als maar kan: De Nachtwacht. Martin heeft zelf echter nooit met zijn handen in het haar gezeten. “Ik heb flink wat tijd besteed aan de voorbereidingen. Natuurlijk kom je onderweg hobbels tegen, maar daar neem je dan de tijd voor. Ik wist waar ik aan begonnen was en dan maak je het ook gewoon af!”

Een TV-ploeg van SBS6 nam onlangs ook een kijkje bij het werk. Hun reactie was veelzeggend. “Ik had één paneel in mijn eigen klompenatelier staan. Toen ze dat zagen, hoorde ik ze denken ‘is dat alles’. Maar daarna heb ik ze meegenomen naar de oude brandweerkazerne in Luttenberg, waar we het project hebben afgemaakt. Toen ik ze daar het werk liet zien, vielen hun monden open van verbazing! Je moet het eerst hebben gezien, voordat je beseffen kunt wat voor een enorm ding het is!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.