column van janneke dochter goede raad

Tot en met de zondag na de gemeenteraadsverkiezingen schrijft Janneke Dochter een column over de Raalter politiek. Deze week over goede raad die duur is. Hoe duur?

Goede raad is duur, dat schoot me zomaar door het hoofd toen ik aan deze column begon. Wat is een goede raad? Wat is duur? Hoe zou een goedkope raad er uit zien?

Is een gemeenteraad duur? Op zichzelf niet, want de vergoeding die de dames en heren krijgen is eigenlijk erg laag, afgezet tegen het aantal uren dat ze in het raadswerk (moeten?) steken. Ik denk niet dat er ook maar één persoon op de diverse kieslijsten staat die voor de vergoeding kandidaat is.

Ben trouwens wel benieuwd hoe dat bij de SP gaat; leveren die hun vergoeding ook in bij de partijkas?

De gemeenteraad brengt wel veel kosten met zich mee want er staat ook een legertje ambtenaren voor ze klaar om de dames en heren van allerlei informatie te voorzien, en dat kost allemaal uren en dus geld. Wanneer ze nu eens wat minder vaak informatie vragen, wat minder vragen stellen aan het college, dan scheelt dat heel veel ambtelijke inzet, en hoeven ze zelf veel minder te lezen, en dan lijkt me een vergoeding van 250 euro per raadsvergadering wel genoeg. Een prachtige bezuiniging dacht ik zo, of niet mevrouw Blijdenstein?

Goede raad is duur… Nou, dan hebben we op dit moment in Raalte een erg goede raad, want ze hebben flink veel beslissingen goedgekeurd die veel geld kosten, en dan is een goede raadsheer ook nog eens duur. Ik wed om een fles advocaat dat de gemeente Raalte geen rechtsbijstandsverzekering meer kan afsluiten.

In Heeten weten ze nu ook dat die rioolzaak die nu nog steeds onder de rechter is stinkt; kostte veel geld, maar dan heb je ook kwaliteit, zo was destijds de redenering. Ja, goede raad is duur, maar wat is dan goede raad?

Over een paar weken mogen we weer met het rode potlood een vakje kleuren, en dan weten we wie er de komende vier jaar onze goede raad mogen vormen. Het zal wel weer een kleurrijk geheel worden op de verkiezingsborden. Soms begint het gekibbel daar al, wanneer ze elkaars ruimte inpikken. CDA-groen, SP-rood, PvdA-rood, VVD-oranje, En nu Heino is voor mij nog een beetje kleurloos, en D66 lijkt wel erg veel op het CDA, qua kleur dan. Gemeentebelangen mist nog in dit rijtje, zij voeren vaak een geel/zwart logo. Past wel bij het logo van de gemeente.

Mag deze geïnteresseerde buitenstaander eens een goede raad geven?

CDA en D66 fuseren, net als SP en PvdA, VVD mag zelfstandig blijven, maar een lijstverbinding met GB. Lokaal alternatief/En nu Heino moet eerst nog een goede raad vinden, en die was er toch alleen in Raalte? En dan alle partijen in het college, geen vragen meer aan de ambtenaren, en de raadsvergaderingen schriftelijk afdoen.

Een goede raad hoeft niet duur te zijn…

Janneke Dochter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.