cda olst wijhe eist eind tariefverhoging rova

ROVA moet de tarieven niet verhogen. Anders trekt de CDA-fractie in Olst-Wijhe ten strijde tegen de vuilophaler. De tarieven stijgen terwijl het werk er alleen maar makkelijker op wonrdt, constateert Toine Bindels, fractievoorzitter. En hij beargumenteert in een stevige brief. Bindels aan het woord:

“Sinds Nutsbedrijven, bedrijven zijn geworden, hebben burgers last van oplopende tarieven. Neem nou de ROVA het afvalbedrijf van onder andere de gemeente Olst-Wijhe.

Het verrichten van diensten ten behoeve van burgers is in de loop der jaren voor het afvalbedrijf steeds eenvoudiger geworden, immers:

– papier wordt door de burgers verzameld en gestort,

– glas wordt door de burgers verzameld en in glasbakken gestort,

– textiel wordt door burgers verzameld en bij Humana ingeleverd,

– gft-afval wordt in het buitengebied volledig en in de kernen ten dele gecomposteerd, en

– grof afval dient op last van ROVA tegen betaling buiten de gemeente te worden gestort.

Er resteren slechts grijze containers voor restafval en – niet voor het buitengebied – groene containers voor gft. Een eenvoudige en overzichtelijke taak voor ROVA, mede mogelijk gemaakt door onversaagde discipline van burgers.

Sinds kort wordt plastic afval gescheiden van de restafval en in afzonderlijke zakken aangeboden en opgehaald door ROVA. Producenten van in plastic verpakte artikelen hebben – op wettelijke gronden – inmiddels aan de overheid betaald voor het doen verwijderen en verwerken van dat plastic afval. Die kosten komen dus niet extra ten laste van de burger, want die heeft al eerder betaald middels de verhoogde kostprijs van het in plastic verpakte product.

Het resultaat van deze plastic scheiding is dat het volume aan restafval in grijze containers op jaarbasis kleiner is geworden, met andere woorden: het ligt in de verwachting dat er per jaar minder grijze containers worden aangeboden. ROVA is eind 2009 tot de slotsom gekomen dat de discipline van de burgers “beloond” moet worden met een verhoging van de prijs voor het ledigen van een grijze container met 33.3 procent. B&W van Olst-Wijhe wilden deze tariefverhoging doorberekenen aan de burgers, maar de raad heeft daar in eerste instantie een stokje voor gestoken. Voorafgaand aan een nieuwe fundamentele discussie over afvaltarieven blijft de verhoging vooralsnog beperkt tot twee procent (inflatie).

In dit verband moet worden opgemerkt dat de gemeente ook aandeelhouder is van de ROVA en in die hoedanigheid mede verantwoordelijkheid draagt voor die oorspronkelijke prijsverhoging van 33,3 procent.

De fractie van het CDA is van mening dat efficiencyvoordeel dat bedrijfsmatig behaald wordt, onder andere door voorbeeldige afvalscheiding door burgers, ook aan burgers ten goede moet komen. De vraag rijst of ROVA voornemens is de aandeelhouders tevreden te stellen ten koste van de burgers. Mocht dit blijken, dan zal het CDA samen met andere fracties aan dat streven een halt toeroepen teneinde tot een rechtvaardige tarifering te komen.

Bij voorbaat gaat de CDA-fractie echter uit van de redelijkheid van ROVA; de fractie kan zich moeilijk voortstellen dat ROVA op glad ijs een scheve schaats blijft rijden.”

Was getekend, de CDA-fractie Olst-Wijhe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.