actie fanfares tegen optochtverbod carnaval

Showkorps Amicitia Boerhaar en drumfanfare St. Caecilia Raalte zijn boos op de optochtcommissie van carnavalsvereniging De Stöppelkaters in Raalte. Die heeft besloten tijdens de ‘Grote Sallandse Optocht’ in Raalte geen muziekverenigingen mee te laten doen. De reden is dat de muziekkorpsen worden overstemd door het geluid van de grote wagens. Maar de korpsen zelf ervaren dat helemaal niet als hinderlijk. Amicitia weigert de wisselbeker in te leveren die ze vorig jaar won. En de muziekkorpsen roepen Salland op te reageren op dit besluit. Is het terecht dat de Stöppelkaters muziekkorpsen weert?

René Koekoek, voorzitter Showkorps Amicitia Boerhaar: “We kunnen ons absoluut niet vinden in deze beslissing. Showkorps Amicitia Boerhaar en drumfanfare St. Caecilia uit Raalte hebben zelf nooit hinder ondervonden van de andere deelnemers. Wij denken dat de optochtcommissie deze beslissing heeft gemaakt uit financiële redenen, hoewel dit wordt ontkent.”

De optochtcommissie geeft aan dat afgelopen jaren is gebleken dat nagenoeg elke deelnemer eigen muziek heeft en veel spektakel brengt, waardoor een functie van een muziekkorps minder vanzelfsprekend is geworden. “Maar muziekkorpsen lopen al 50 jaar mee en hebben de optocht geholpen groot te worden. Als dank worden wij nu geweigerd en uitgesloten van deelname!”

“Een mogelijkheid die door de optochtcommissie is aangegeven is om als loopgroep in te schrijven onder een andere naam. Wanneer er dan instrumenten worden meegenomen, kan de commissie hier niets aan doen. Echter zo kunnen er dus toch muziekkorpsen meedoen, alleen zijn ze niet zo geregistreerd. Voor de muziekkorpsen is het juist belangrijk om zich als muziekkorps te presenteren en zo naar buiten te treden. Ze willen juist niets liever dan zich muzikaal te presenteren op straat tijdens optochten.” Voor Amicitia is deelname dubbel belangrijk. Ze wonnen vorig jaar de wisselbeker met hun carnavalsoutfit. De Stöppelkaters heeft gevraagd of ze de beker willen inleveren, maar daar kan de carnavalsclub naar fluiten. “Wij hebben deze wisselbeker eerlijk verdient en zolang er geen mogelijkheid is om de beker weer te winnen, houden we de wisselbeker in bezit.” Extra bezwaar is het late tijdstip van de mededeling. De korpsen hebben al kosten gemaakt voor de nieuwe outfit.

De muziekverenigingen voelen zich dus behoorlijk afgescheept en verzoeken de optochtcommissie hun besluit terug te draaien en alsnog de muziekkorpsen weer uit te nodigen voor de optocht. “Wij als korpsen zijn erg benieuwd hoe het publiek over de beslissing van de optochtcommissie denkt. Dit kan toch geen juiste beslissing zijn?” Salland Centraal is ook benieuwd naar je mening. Moeten de muziekkorpsen weer deelnemen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.