waterschap en essent gaan samenwerken

Het Waterschap Groot Salland en Essent gaan samenwerken op het terrein van duurzame lokale energiebenutting. Om deze afspraak te bekrachtigen ondertekenden dijkgraaf Sybe Schaap (Waterschap Groot Salland) en Berend Jan Taken (Essent) hiervoor een intentieovereenkomst. Het samenwerkingsverband moet leiden tot levering van duurzame energie vanuit de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Deventer aan Park Zandweerd, een nabijgelegen nieuwbouwproject.

Met de ondertekening spreken Groot Salland en Essent wederzijds vertrouwen uit in de haalbaarheid en doorgang van een project waarbij een deel van de beschikbare duurzame warmte op de rioolwaterzuivering Deventer wordt geleverd aan Essent. Het energiebedrijf zal vervolgens de warmte distribueren naar Park Zandweerd.

Het project Park Zandweerd moet los worden gezien van DEUGD (Duurzame Energie Uit Geconcentreerde stromen in Deventer), ook al heeft het er wel raakvlakken mee. Met DEUGD voeren ingenieursbureau en initiatiefnemer Tauw, Waterschap Groot Salland en Saxion Hogescholen een haalbaarheidsonderzoek uit om uit geconcentreerd toiletwater extra energie op te wekken voor nieuwbouwwijken in Deventer. Hierbij worden verschillende opties van ‘nieuwe sanitatie’ onderzocht, zoals het gescheiden inzamelen van urine en feces door vacuümtoiletten of scheidingstoiletten.

Afhankelijk van de uitkomsten van de haalbaarheidsstudie kan deze worden gerealiseerd in de Deventer nieuwbouwwijk Steenbrugge die 1.000 tot 1.200 woningen zal tellen. Een deel van de toiletwaterstroom uit deze wijk zal dusdanig geconcentreerd zijn dat het zich prima leent voor directe vergisting op de rioolwaterzuivering. Bij de gisting komt biogas vrij dat wordt omgezet in elektriciteit en warmte. De warmte kan worden ingezet in het warmtenet van Essent voor Park Zandweerd, de elektriciteit wordt gebruikt op de rwzi zelf.

Zowel het waterschap als Essent willen met de samenwerking hun maatschappelijke betrokkenheid tonen en duurzame initiatieven stimuleren. Het op een alternatieve wijze behandelen van toiletwater leidt ook tot een lager drinkwaterverbruik in het huishouden en minder afvalwater op de bestaande rioolwaterzuivering.

Essent verkent op diverse terreinen mogelijkheden om lokaal energie op te wekken. Samen met gemeenten, bedrijven en woningcorporaties is het actief in lokale energieoplossingen. Zo worden al verschillende wijken in Nederland verwarmd met biogas uit koeienmest van nabij gelegen boerderijen. In Apeldoorn levert Essent al duurzame warmte aan bewoners in de woonwijk Zuidbroek met biogas uit rioolslib. Ook met warmte uit industriële processen kan gemakkelijk een woonwijk in de buurt worden verwarmd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.