uniek boek over olster veer in de maak

Dagelijks maken zo’n 800 mensen gebruik van de veerdienst tussen Olst en Welsum. Mensen die boodschappen gaan doen, voor hun werk aan de overkant van de rivier moeten zijn of gewoon willen genieten van het fraaie IJssellandschap. De veerdienst is voor de één belangrijk om het hoofd boven water te houden, voor de ander onmisbaar voor de hoognodige sociale contacten. Ook al zijn de passagiers nog zo verschillend, ze hebben één ding gemeen: Een verhaal!

Schrijfster Steffie Schoemans uit Deventer en fotograaf Eddy Koekkoek uit Wijhe proberen deze verhalen in tekst en beeld vast te leggen. Het boek ‘Een pont vol’ bestaat uit 53 portretten van mensen, die op een willekeurig tijdstip gebruik maken van het veer Olst-Welsum. Het eerste gesprek is op 31 december 2008 met pontbaas Schuitema gevoerd. De laatste bijdrage volgt precies een jaar later. Elke week komt één reiziger aan het woord. De lezer komt te weten hoe belangrijk de veerdienst voor hen is en waarom ze juist op dit tijdstip aan boord zijn gestapt. Ook belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen van dit jaar (recessie, Mexicaanse griep, Koninginnedagdrama in Apeldoorn) komen in de verhalen terug.

Het belang van ‘Het Olsterveer’ gaat verder dan de gemeente Olst-Wijhe en vormt voor velen een belangrijke verbinding tussen de provincies Gelderland en Overijssel. Zo komen in het boek onder meer de voorzitter van de Stichting IJsselhoeven uit Nijbroek, een veehandelaar uit Wijhe, een chauffeur van een transportbedrijf uit Emst, een juf van een school in Epe, een golfspeelster uit Heerde en toeristen uit Friesland aan het woord.

Door de verhalen aan te vullen met foto’s van de pont en de gebruikers ontstaat een sfeervol verslag van één jaar veerdienst tussen Olst en Welsum. Daarnaast geeft het een aardig beeld van de gang van zaken in Olst-Wijhe, één van de weinige gemeenten in ons land, die door een rivier wordt doorsneden en voor de dagelijkse contacten is aangewezen op een pont. ‘Een pont vol’ wordt uitgegeven door Diepenmaat Uitgeverij & Ontwerpbureau uit Dieren en ligt vanaf de tweede week van maart in de winkel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.