sallands cross circuit gaat weer van start

Op zondag 6 december gaat het Sallands Cross Circuit weer van start met de Joop van den Enk Loop. Het crosscircuit bestaat uit negen crosslopen in Salland, waarbij de afstanden 5 en 10 kilometer meetellen voor een gemeenschappelijk klassement. Als je aan zes van de negen lopen meedoet, kom je in aanmerking voor een eindnotering. Nieuw dit jaar is een speciale klasse (zowel 5 als 10 kilometer) voor 50-plus heren.

Het Sallands Cross Circuit is een initiatief van Bertus de Haan uit Heeten. Hij wilde de verschillende crosslopen verenigen. “Sommigen zaten in hetzelfde weekend en waren eigenlijk concurrenten van elkaar”, vertelde hij vorig jaar in deze krant. “En dat terwijl je allemaal hetzelfde doel hebt: Het hardlopen een boost geven. Bovendien wilde ik een competitie realiseren. Onder de lopers bestond daar ook vraag naar.” Samen met AV Salland wist hij de doelen te verwezenlijken.

“Het hardlopen zit enorm in de lift”, stelt André Duteweert namens het Sallands Cross Circuit. “Het vorig seizoen ging de loop in Broekland niet door en dat vertekent een beetje, maar we hebben verder overal te maken gehad met een stijging van het aantal deelnemers. In totaal waren het er vorig seizoen 3.300. Dat is een toename van tien procent ten opzichte van het voorgaande seizoen. Maar dat is dus exclusief Broekland. Er is inmiddels sprake van de tweede loophype. De eerste was in de hoogtijdagen van Gerard Nijboer. Daarnaast denken we ook dat het Sallands Cross Circuit een goed beeldmerk is.”

Dat wil niet zeggen dat de organisatoren op hun lauweren rusten, er valt altijd wel het één en het ander te verbeteren. Daarom dit jaar ook geen groei van het aantal crosslopen (ondanks dat er twee organisaties staan te popelen om aan te sluiten), maar een volledige concentratie op kwaliteitsverbetering. “Neem bijvoorbeeld de organisatie van de crossloop in Luttenberg”, gaat André verder. “Daar zijn we de vorige keer echt totaal verrast door het aantal deelnemers, een verdubbeling van het aantal van het jaar ervoor. Dat zorgde voor enige commotie bij het inschrijven omdat we daar als organisatie geen rekening mee hadden gehouden. Om dat te voorkomen, kun je je nu ook bij zeven van de negen crosslopen vooraf inschrijven via de internetsite staging2.inschrijven.nl. Bij twee verenigingen wordt er vooralsnog voor gekozen om voorinschrijving te laten verlopen via de eigen website van de vereniging.”

“In Luttenberg hebben we de starttijden van de 5 en 10 kilometer wat uit elkaar getrokken om het allemaal wat overzichtelijker te maken. Maar bij de Kerstcrossloop in Nieuw Heeten hebben we de starttijden juist dichter bij elkaar gebracht omdat de lopen daar over een veel te lange tijd waren uitgesmeerd. En het is wel Tweede Kerstdag, dus dan willen veel deelnemers wel snel weer naar huis.” Hoe dan ook heeft André er weer zin in. En niet alleen hij. Ook de hardlopers: “Want we zijn positief verrast over het aantal inschrijvingen. Binnen enkele dagen hadden al honderd hardlopers zich aangemeld voor de competitie!” Voor meer informatie zie staging2.sallandscrosscircuit.nl.

De Joop van den Enk Loop gaat van start bij het Hoftheater. Om 10.30 uur begint de bambinolooop (900 meter), om 10.45 uur start de jeugdloop (1.800 meter), om 11.15 uur gevolgd door de 5 kilometer. De 10 kilometer wordt om 12.15 uur afgeschoten. Voorinschrijven (niet verplicht, maar wel aanbevolen) kan tot 5 december 22.00 uur op staging2.inschrijven.nl. Het inschrijfgeld voor de bambinoloop en de jeugdloop bedraagt 1 euro. Voor de 5 en 10 kilometer betaal je 5 euro (4 euro bij voorinschrijving). Voor de jeugd liggen er medailles klaar. Er is ter plekke geen douchegelegenheid. Een groot deel van het parcours bestaat uit onverharde paden en de langere routes lopen voor een groot deel door ’t Relaerbos.

Naast de Joop van den Enk Loop bestaat het Sallands Cross Circuit uit de volgende crosslopen: De Den Alerdinckloop in Lierderholthuis (12 december); de Crossloop in Luttenberg (20 december); de Kerstcrossloop in Nieuw Heeten (26 december); de Midwintercross in Heeten (3 januari); de Rabobank Veldloop in Heino (9 januari); de JSC Prestatieloop (10 januari); de Schalmloop in Mariënheem (24 januari) en de Ten Broeke Crossloop in Lemelerveld (7 februari).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.