salland raakt centrale agrarische rol kwijt

Commentaar – Het varkensproefbedrijf in Ramele (Raalte) en koeienproefboerderij Aver Heino (Heino) gaan dicht. Dat is een enorme aderlating voor de Sallandse boerenstand. Want met twee bedrijven die sinds jaar en dag landelijke toon zetten op gebied van dieren en dierwelzijn, was Salland een centrum in boerenland. Nu is dat in ene weg.

Aver Heino was al een proefboerderij in de jaren vijftig van de vorige eeuw. De landbouwvoorlichting en de ABTB bepaalden zo een beetje wat er in het bedrijf gebeurde. Winst maken was geen doel, maar proeven doen. Proeven doen in het teken van de tijd waarin geleefd werd. Zo heeft Aver Heino wel eens proeven gedaan hoe veel mest je in de grond kwijt kon zonder dat de maïs daar nadelige gevolgen van had. Zal ergens in de jaren zeventig geweest zijn. Nu is het koeienhotel bezig met proeven om te zien of kalfjes het beter doen als je ze in een soort van gezinnetje laat opgroeien. Dus niet de kalveren als een koppeltje bij elkaar, maar het dier met zijn broertjes en zusjes bij moeders laten wonen. Ook weer geheel in het teken van deze tijd. Alle grond is scal-gecertificeerd, dus niet bemest met mest van koeien die massaal antibiotica krijgen toegediend, de opbrengst is biologisch.

Ook Ramele – zoals het varkensproefbedrijf in Raalte werd genoemd – deed proeven in de geest van de tijd. Eind jaren zestig werd het bedrijf geopend als eerste varkensproefboerderij van Nederland. Onderzocht werd toen of mestvarkens sneller vet werden als je ze af en toe of onbeperkt eten gaf. Ook werd onderzoek gedaan naar lichamelijke klachten vanwege roostervloeren. Later werd het dierwelzijn onderzocht bij varkens die weer naar buiten, de wei in mochten. Er kwamen zelfs speelattributen in de stal te hangen om te kijken of staartbijten afnam als varkens wat anders ‘om handen’ hadden. Heel recent nog was minister Verburg in Raalte om een nieuw soort – want heel varkensvriendelijk – stal te openen.

Nieuwe eigenaar Universiteit van Wageningen heeft vorige week besloten de proefstations landelijk samen te voegen en die in Salland te sluiten. Op beide locaties zal nu wel een megastal verrijzen. Voor het imago van de streek heel jammer.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.