proefboerderijen raalte en heino gaan dicht

Het ligt aan de provincie of de Heinose locatie nog een doorstart maakt als kenniscentrum, maar die kans lijkt klein. In de zomer maakten we al melding van sluitingsplannen

De Raad van Bestuur van Wageningen UR (University & Research centre) heeft besloten dat er landelijk van de negen proefbedrijven nog twee onderzoeksboerderijen en een proefboerderij overblijven. De onderzoeksboerderijen zullen van nationale betekenis zijn met een internationale uitstraling waar kennis, onderwijs en innovatie samenkomen. De positie van de proefbedrijven is de afgelopen jaren veranderd doordat praktijkonderzoek steeds vaker wordt uitgevoerd binnen netwerken en er minder behoefte is aan de demonstratiefunctie.

Voor Wageningen UR heeft een proefboerderij vooral waarde als deze volledig is ingericht voor het doen van hoogwaardig onderzoek en het verzorgen van daaraan gekoppeld onderwijs. Voor de varkenshouderij en de melkveehouderij kan dat worden gerealiseerd als de huidige regionale proefboerderijen worden geconcentreerd in één nationale onderzoeks- en onderwijsboerderij per sector. Wageningen UR kiest voor Sterksel (destijds gebouwd als zuster van Raalte) en Nij Waiboerhoeve in Friesland.

De overige proefboerderijen zullen in principe worden gesloten. Daarvoor zullen in de komende maanden saneringsplannen worden uitgewerkt. Proefboerderij Waiboerhoeve in Lelystad (melkveehouderij algemeen), proefboerderij Cranendonck (melkveehouderij zandgrond) en proefboerderij Raalte (biologische varkenshouderij) zullen zonder meer worden gesloten.

Proefboerderij Zegveld (melkveehouderij veenweide) en proefboerderij Aver Heino (biologische melkveehouderij) zullen als sectorale proefboerderij worden gesloten. De provincie Overijssel verkent de mogelijkheden van omvorming tot kenniscentrum van een meerjarig regionaal kennisprogramma voor het veenweidegebied en de plattelandsvallei. Maar omdat Heino geen veen heeft, én omdat proefboerderij De Marke voor de melkveehouderij in Hengelo (Gelderland) ook open blijft, lijken die kansen niet zo groot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.