organist van plaskerk viert 40 jarig jubileum

Dominee Sjouke Bruining zal aan het einde van de oudejaarsavonddienst in de Plaskerk, die om 19.30 uur begint, stil staan bij dit heuglijke feit. Dorpsdichter Benne Solinger heeft een speciaal gedicht voor de organist gemaakt.

In de afgelopen 40 jaar heeft Klaas een aantal vaste plaatsen gehad als organist, maar hij speelde ook vaak op verzoek in diverse kerken. Zijn eerste vaste plaats als organist was in de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Bunschoten. Klaas was daarnaast op diverse plaatsen hulp-organist en zwierf zondags van Bunschoten naar Zeist en Nieuwegein. Sinds 1997 is hij vaste organist in Raalte, eerst in De Veste en tegenwoordig in de Plaskerk.

Klaas Bos hield als kind al van muziek. In zijn jeugdjaren kreeg Klaas pianoles van Henk de Graaf, die in 1970 alle diploma’s met onderscheiding behaalde en in 1973 de ‘Prix d’Exellence’ kreeg uitgereikt. In 1975 werd De Graaf benoemd tot eerste soloklarinettist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, met wie hij onder meer de concerten van Mozart en Von Weber speelde en verder het concerto van Lindpainter, tijdens een Amerikaanse tournee van het RPhO.

Na de pianolessen nam Klaas orgelles bij de zeer bekende Willem van Twillert, die afgestudeerd is aan het Sweelinck conservatorium in Amsterdam. Na de lessen bij Van Twillert, nam Klaas lessen bij Jaap Zwart in Amersfoort. Daar is zijn liefde ontstaan voor de wijze waarop de Zwart-familie het orgel bespeelt. Ook Feike Asma is één van zijn voorbeelden.

Ode aan de organist

Als u zich vergewist

hoeveel de organist

moet doen

voordat u zondag ’s morgens

uw lied zingt in de kerk.

Als u zich vergewist

hoeveel de organist

betekent voor

het zingen in de dienst

dan wordt u vast heel stil.

Als u zich vergewist

dat de organist

u meeneemt met uw stem

onder ‘t zingen van uw lied

en God prijst met uw zang.

Als u zich dát vergewist

luisterend naar de organist

zingend tot Gods eer,

dan kunt u dankend zingen

iedere zondag weer!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.