ook dit jaar weer vuurwerklessen op scholen

Het einde van het jaar is alweer in zicht. De tijd van vuurwerk afsteken breekt weer aan. Wanneer jongeren te vroeg vuurwerk afsteken, teveel of illegaal vuurwerk in het bezit hebben of overlast en vernielingen veroorzaken, kunnen zij worden aangehouden door de politie. Deze verwijst de jongeren door naar Halt voor een alternatieve straf.

Jongeren die bij Halt terecht komen krijgen de mogelijkheid om recht te zetten wat zij fout deden, zonder dat zij hierbij in aanraking komen met Justitie. Hiertoe voeren zij een leer- en/of werkstraf uit, bieden excuses aan en vergoeden de schade aan de benadeelde. Dat zijn de bekende Halt-afdoeningen. Naast de Halt-afdoeningen is de tweede belangrijke taak het verzorgen van preventieactiviteiten. Deze preventieactiviteiten verzorgt Halt IJsselland in opdracht van de aangesloten gemeenten.

Zo wordt er in de periode tussen Sinterklaas en Kerst door Halt vuurwerkvoorlichting gegeven op een kleine driehonderd basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs. Die lessen worden zoals ieder jaar verzorgd door studenten, die getraind zijn en voorzien van lesmateriaal door de consulenten van Halt IJsselland.

Het gaat om precies te zijn om 105 studenten waarvan 47 van de Gereformeerde Hogeschool en 58 van Hogeschool Windesheim. Zij verzorgen in totaal 639 lessen op 289 scholen in de regio IJsselland. De lessen worden geven in de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Tijdens de vuurwerklessen staan het veilig gebruik en de regels voor vuurwerk centraal.

Die voorlichting blijkt nog steeds nodig te zijn, want helaas brengt vuurwerk letsel en overlast met zich mee. Mochten jongeren te vroeg, of te veel of illegaal vuurwerk in hun bezit hebben en afsteken, bel dan met de politie. Dat kan op 0900-8844 (lokaal tarief) bij geen spoed, wel politie, of 112. Houdt de politie de jongeren aan, dan worden ze voor dit delict doorverwezen naar Halt voor een alternatieve straf. Deze straf bestaat uit opruim- en schoonmaakwerkzaamheden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.