olst wijhe start maatschappelijk ondernemen

‘Ik doe iets voor jou en jij doet wat voor mij.’ Dit simpele uitgangspunt is de basis voor het project Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO), dat in het voorjaar van 2009 in de gemeente Olst-Wijhe van start ging. Veel bedrijven zijn tegenwoordig actief met maatschappelijk verantwoord ondernemen en besteden zodoende aandacht aan Profit, People en Planet. Bij maatschappelijk betrokken ondernemen ligt het accent vooral op People. Olst-Wijhe wil binnen twee jaar komen tot een duurzaam en structureel MBO netwerk, gedragen door gemeente, bedrijven en instellingen. De coördinatie is in handen van Milie Floor en voorzitter van het platform ‘Samen voor Olst-Wijhe’ is burgemeester Ton Strien. De overige leden van het platform zijn Fons Witjes (directeur Rabobank Salland), Ed Penninks (directeur-bestuurder SallandWonen), Frits van Ginkel (vestigingsdirecteur Solvay Biologicals Olst) en Angelieke Huisman (directeur Kulturhus Olst-Wijhe).

Frits van Ginkel: “Voor ons bedrijf is maatschappelijk betrokken ondernemen niet nieuw. Onze medewerkers zijn bijvoorbeeld een dag aan de slag gegaan bij de kinderboerderij in Olst om daar de hokken van de dieren op te knappen. Dit soort activiteiten versterkt het wij-gevoel en de onderlinge band enorm. Ons personeel doet er graag aan mee en het is bovendien prima public relations voor ons bedrijf”.

Ook voor SallandWonen is MBO niet onbekend. Ed Penninks: “Onze medewerkers hebben onlangs op verzorgingshuis Het Averbergen een feestelijke maaltijd uitgeserveerd. Dat vonden de bewoners prachtig, maar onze mensen ook. Je leert je collega’s eens op een andere manier kennen en het is daardoor een mooie vorm van teambuilding”.

Milie Floor is intermediair voor MBO Olst-Wijhe. Om te horen welke wensen er leven bij de verenigingen organiseerde is op 28 september een workshop Goede Zaken georganiseerd. “Die bijeenkomst was niet alleen bedoeld om wensen te inventariseren, maar ook zijn de aanwezigen geïnformeerd over MBO. Dit vraagt namelijk een heel andere attitude van de verenigingen. Meestal vragen ze bedrijven om geld en materieel, maar nu gaat het om menselijke ondersteuning, sociale sponsoring.”

Op 26 januari 2010 is er een Meet & Match bijeenkomst waar bedrijfsleven, gemeente en verenigingen proberen een match te maken tussen vraag en aanbod van diensten. Ook voor het midden- en kleinbedrijf is het een prima gelegenheid om maatschappelijke betrokkenheid te tonen. De bakker kan bijvoorbeeld zijn bakkunsten tonen, een kapster kan iemands haar verzorgen en een journalist geeft een workshop over stukjes schrijven voor het verenigingsblad. Het eerste resultaat moet zichtbaar worden op 19 en 20 maart tijdens NL DOET, de nieuwe naam voor Make A Difference Day (MADD).

Burgemeester Ton Strien is enthousiast en ook trots, dat dit MBO-project in zijn gemeente is gestart. “Ik heb er alle vertrouwen in dat we onze doelstelling halen, want nu merk ik al een brede steun bij de betrokkenen. Uiteraard krijgen onze gemeentelijke medewerkers de ruimte om mee te doen, maar als gemeente bereiken we met MBO ook nog een ander doel. MBO is namelijk een enorme stimulans voor de leefbaarheid in onze gemeente en draagt bovendien bij aan een hechtere samenleving. Daarom ondersteunen we dit project van harte, zowel op personeel als financieel niveau”.

Naast een financiële bijdrage van de gemeente Olst-Wijhe wordt het MBO-project mede mogelijk gemaakt door Rabobank Salland, Woningcorporatie SallandWonen, Solvay Biologicals en de Stichting Kulturhus Olst-Wijhe. Daarnaast heeft het project een bijdrage van het Oranjefonds ontvangen van 10.000 euro.

Ondernemers uit de gemeente Olst-Wijhe die meer willen weten over Maatschappelijk Betrokken Ondernemen kunnen contact opnemen met Milie Floor via 06 830 936 12 of info@samenvoorolstwijhe.nl. Ook kun je kijken op staging2.samenvoorolstwijhe.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.