mini expositie jeanne darc in olsterhof

In het Petit Café van de Olsterhof in Olst is momenteel een mini-expositie ingericht over Jeanne d’Arc. Jeanne d’Arc werd bijna 600 jaar geleden geboren in Domrémy, Frankrijk. Onder haar leiding verjoeg ze de Engelsen uit Orléans, maar werd later zelf gevangen genomen. Rond de kerst van 1430 werd ze in een kasteeltoren in Rouen geketend opgesloten. In mei van het daaropvolgende jaar werd ze ter dood veroordeeld en liet het leven op de brandstapel in Rouen. Op 16 mei 1920 verklaarde paus Benedictus XV haar heilig.

Het mysterie rond de persoon van Jeanne d’Arc trok de aandacht van Cees Vonk uit Olst. In zijn jeugdjaren las hij op de achterkant van de Arend het feuilleton over het leven van de Franse Jeanne d’Arc en raakte hierdoor geïnteresseerd. Sinds ongeveer tien jaar verzameld hij alles wat met haar te maken heeft, bezocht haar geboortehuis en bracht een bezoek aan het kasteel in Frankrijk waar ze ooit gevangen zat. “Het mooie vind ik het onduidelijke, niemand weet het exacte verhaal.” Ondertussen heeft hij een verzameling van beelden, medaillons, prenten, beelden en bijna vijftig boeken over Jeanne d’Arc. Een gedeelte van zijn verzameling kun je tot eind januari 2010 bekijken in de vitrine in de Olsterhof in Olst. Voor meer informatie kun je ook kijken op staging2.olsterhof.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.