Home / archiefcentraal / met sallands landbier het jaar rond

met sallands landbier het jaar rond

Een nieuwe start voor Sallands Landbier. Drankenhandel Korbeld BV in Raalte riep dit biermerk enkele jaren geleden in het leven als een leuk extraatje voor de vaste horecaklanten. Hoewel het bier in zijn hoogtijdagen in zo’n 35 horecagelegenheden op de tap zat, was directeur Gerben Korbeld niet tevreden. Het bier werd namelijk niet in Salland gebrouwen, maar in Duitsland. Maar daarin gaat nu verandering komen. Op dit moment wordt bij coöperatie de Oorsprong in Schalkhaar een brouwerij ingericht. Vanaf januari komt Sallands Landbier gewoon uit Salland. En bovendien wordt het merk Sallands Landbier de kapstok voor maar liefst vier nieuwe seizoensbieren.

Hiertoe werkt Gerben samen met Johan Nijhof en Ruud van de Gevel, de mannen achter het Twentse biermerk ‘Huttenkloas’. Ruud is op dit moment bezig met de receptuur voor de vier biersoorten. De eerste twee proefbrouwsels zijn al klaar. “Het wordt een groeiproces”, vertelt hij. “Als we het eerste biertje op de markt hebben gebracht, hopen we dat er een discussie ontstaat. Aan de hand van de meningen zullen we het recept bijsturen. Het zal überhaupt nog wel van smaak veranderen omdat we op termijn ook Sallandse boeren willen inschakelen voor de leverantie van de ingrediënten.”

De twee partijen hopen elkaar netwerktechnisch aan te vullen. Korbeld levert met name aan de horeca, Huttenkloas gaat vooral in flesvorm naar slijterijen. Met Sallands Landbier willen de twee partijen, beide voor 50 procent eigenaar van de nieuwe brouwerij, ook beide markten bedienen. Vandaar ook de nadrukkelijke keuze voor vier biersoorten. Gerben: “Als een horecagelegenheid een speciaalbier op de tap doet, wil men daarmee kunnen wisselen. Eerder was dat niet mogelijk, maar nu hebben we dus voor elk seizoen een Sallands Landbier. Zo meteen bieden we de Sallandse bok voor de herfst, de Sallandse Henricus (een dunkel weizen) voor de winter, de Blonde Johannes (een blond speciaalbier) voor de lente en de Sallands wit voor de zomer.”

De belangrijkste winst, zit ‘em volgens Gerben in het verhaal. “Sallands Landbier komt zo meteen ook echt uit Salland. Het verhaal eromheen wordt zo leuker. En als we zo meteen ook Sallandse leveranciers hebben gevonden, wordt dat alleen maar sterker. Dat is ook wat consumenten willen. Dat geldt met name voor het publiek van restaurants. Die willen echte streekproducten.” Voor Korbeld betekent de eigen bierbrouwerij geen grote koersverandering. “Het is en blijft een leuk extraatje voor onze horecaklanten”, stelt Gerben. “De kosten van een eigen brouwerij vallen hard mee. We zullen dit bier ook niet in heel erg grote hoeveelheden brouwen. En Johan en Ruud hebben een groot netwerk waardoor we alle benodigdheden redelijk goedkoop hebben kunnen aanschaffen. Het risico blijft zo beperkt.”

De verschillende soorten Sallands Landbier zijn zo meteen verkrijgbaar in kratjes (flesjes van 30 centiliter), cadeauflessen (75 centiliter) en fusten van twintig liter. Ruud: “Als de brouwerij klaar is, kunnen we duizend liter per week produceren. De kleinst mogelijke hoeveelheid is vijfhonderd liter. Dat maakt de brouwerij ook interessant om speciale gelegenheidsbieren te produceren. Een eigen biertje om de gasten van je bruiloft mee te geven, ik noem maar wat!”

Lees ook

SallandWonen wil appartementen in Kulturhus

RAALTE – SallandWonen heeft plannen om de kantoorruimte op de eerste en tweede verdieping van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.