meer steun voor landschap overijssel

Het programma VARA’s Vroege Vogels heeft zondagochtend zijn jaarlijkse onderzoek gepresenteerd naar de steun aan groene goede doelen. Voor het eerst in jaren ziet een aantal natuurorganisaties hun ledenaantal dalen. Opvallend is dat de steun aan de twaalf Provinciale Landschappen stabiel is gebleven. Landschap Overijssel ziet zelfs een lichte groei.

De twaalf Provinciale Landschappen staan dit jaar op de vierde plaats van groene doelen die de meeste steun krijgen. Landschap Overijssel groeide met ruim vijf procent. Ruim 10.880 gezinnen steunen nu het werk van Landschap Overijssel. Deze steun is van essentieel belang om projecten te kunnen uitvoeren. Als particuliere organisatie is Landschap Overijssel afhankelijk van giften uit de samenleving.

Een mogelijke verklaring voor de trouwe steun aan de Provinciale Landschappen is de binding met natuur & landschap. Landschap Overijssel beheert zo’n 5.000 hectare aan natuurterreinen en landgoederen. Elk terrein heeft unieke streekeigen elementen en dankzij specifiek beheer komen er veel zeldzame planten en dieren voor. In de terreinen liggen bovendien meer dan 35 cultuurhistorische gebouwen. Omdat de beheerde gebieden veelal vrij toegankelijk zijn, kunnen mensen ook met eigen ogen zien waaraan hun geld besteed wordt.

De groeiende steun kan ook verklaard worden uit het feit dat Landschap Overijssel het afgelopen jaar vele projecten heeft uitgevoerd. Het project Streekeigen Huis en Erf bijvoorbeeld stimuleert eigenaren en beheerders om hun karakteristieke boerderijen en erven op te knappen. En met projecten zoals de Doorbraak en Regge krijgt het water meer ruimte en wordt gewerkt aan de ontwikkeling van grote natuurgebieden om lekker in rond te struinen. Gezien de vele projecten die nog op stapel staan, hoopt Landschap Overijssel de huidige groei te kunnen vasthouden. Zo kan iedereen van het mooie, karakteristieke Overijsselse landschap blijven genieten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.