lokale omroepen krijgen verplicht meer geld

Airplay Radio krijgt vanaf 1 januari 1,30 euro subsidie maal het aantal adressen in Olst-Wijhe. De gemeente maakt daarmee werkt van een rijksverplichting, die met de jaarwisseling van kracht is.

Gemeenten krijgen van het rijk dat bedrag al sinds jaar en dag overgemaakt. Maar het was niet, zoals dat zo mooi heet ‘geoormerkt’. Olst-Wijhe gaf de subsidie overigens al zo goed als geheel door aan de omroep. Nu het verplicht is, wordt dat veranderd. Ingrid Logtenberg-Schoot, medewerker maatschappelijke ontwikkelingen, daarover: “Het subsidiebedrag dat wij nú nog jaarlijks beschikbaar stellen is wel gerelateerd aan de storting in het gemeentefonds, maar niet 1 op 1 overgenomen. Naar verwachting gaat dit dus veranderen, maar hierover moet nog een formeel besluit genomen worden.”

We hebben de vraag ook aan de gemeente Raalte voorgelegd, maar kregen tot heden geen antwoord. Wel belangrijk, omdat Raalte richting de lokale omroep door de jaren heen niet bepaald scheutig is geweest. “We mogen het ook aan lantaarnpalen uitgeven”, zei voorheen wethouder Jos Elshof er eens over, “dus geven we het ook aan lantaarnpalen uit”. Ook al gaf het rijk de gemeente wel geld voor de lokale omroep, omdat het niet ‘geoormerkt’ was, sluisde Raalte het niet door. Het beleid was er meer op gericht dat de omroep geld kreeg als ze in geldnood verkeerde. Door die constructie was het feitelijk de gemeente Raalte die bepaalde of de omroep verantwoord met haar geld omging omdat de gemeente beschikte over al dan geen subsidies.

Met ingang van 1 januari is dat dus voorbij. Gemeenten zijn verplicht 1,30 euro per adres aan de lokale omroep te geven. Het kost de gemeenten overigens niets, want het geld krijgen ze (al sinds jaar en dag) van het rijk. Voorwaarde is wel dat de lokale omroep voldoet aan de eisen die er voor gesteld zijn. Ze moeten de gehele bevolking vertegenwoordigen in hun programmering en zijn verplicht vastgestelde percentages van de zendtijd te besteden aan bijvoorbeeld educatie, sport en cultuur. Ook zijn ze gebonden aan strenge reclame-eisen.

Omroepen die het geld niet krijgen, kunnen zich tot het Commissariaat van de Media richten, die vervolgens stappen onderneemt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.