het is tijd voor de gemeente groot salland

Commentaar – Waar het wantrouwen in de politiek toch vandaan komt, vragen politici zich af. Nou bijvoorbeeld van dit soort dingen: Het landelijke CDA vindt dat er 12 miljard bezuinigd kan worden op de overheid. Minister Bos noemt dat “makkelijk bezuinigen. Want je hebt ambtenaren harder nodig dan je in de studeerkamer denkt.” Als je zo’n discussie voert over een paar centen… maar we hebben het hier over 12 miljard. En over twee partijen die dit land besturen. Tja, dan krab je je als burger wel eens achter de oren.

In Overijssel ligt de kans voor bezuinigen nu voor het oprapen. Het provinciebestuur is in de nacht van woensdag op donderdag gevallen en in maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Moet je kijken hoe snel je daar geld kunt verdienen.

Maar eerst even over dat provinciebestuur en de val. De gemeenteraad van Enschede was voor een vliegveld. De provincie is tegen. Wel logisch, want ook in Enschede zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Politieke partijen hebben daarom de meest veilige weg gekozen. Zeggen dat het vliegveld mag blijven, gekoppeld aan voorwaarden dat er binnen drie jaar zo veel geregeld moest zijn dat dat haast onwaarschijnlijk was. Dan kun je dus altijd uitleggen dat je of voor, of vanwege het wurgcontract stiekem tegen was. Maar in de provincie zijn er geen verkiezingen. Daar kon de PvdA dus fris van de lever roepen: Tegen. En natuurlijk wist de PvdA Enschede dat ook al wel, dus is het voor de PvdA allemaal eind goed, al goed.

Die luchthaven (het is geen Salland maar een luchthaven heeft ook een groter bereik) is natuurlijk ook een onding. Hij ligt daar omdat de militairen er eentje nodig hadden. Maar nu hij voor de burgerluchtvaart ingezet moet worden, moet je ook grensoverschrijdend kijken naar de behoefte. Nou, kort over de grens met Duitsland ligt ook een flinke luchthaven, die van Münster. Amsterdam-Münster, dat is 250 kilometer. En Enschede-Münster, wat zal het zijn, 70, 80 kilometer? Twee vliegvelden naast elkaar? Onzin.

Dan naar de bezuinigingen. Het is een beetje kort dag. Maar wat als we de provincie eens opheffen en meteen ook een boel gemeenten bij elkaar voegen? Als we dan de grenzen van de waterschappen aanhouden, kan er onder ’s lands bestuur slechts één bestuurslaag functioneren, gemeenten ter grootte van de waterschappen. Tel uit je winst als je waterschappen en provincies opheft ten behoeve van grotere gemeenten, die dan allemaal de omvang hebben dat ze provinciale én waterschapstaken erbij kunnen hebben. Die dan ook zo groot zijn dat ze hun eigen broek op kunnen houden en niet als in Olst-Wijhe nu, dat ze de complete sociale dienst bij de gemeente Deventer hebben ondergebracht.

Al dat dubbele werk, al die dubbele afdelingen, al die vierdubbele gebouwen… wat zou dat wel niet besparen. In het bedrijfsleven doen ze dat.

De gemeente Groot Salland, een mooie naam toch?

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.