het dorp kitojo naar de kliniek of werken

Wat kun je verwachten van de toekomst wanneer je ouders aan aids of malaria zijn overleden, je elke dag honger lijdt, niet naar school kunt en geen medicijnen krijgt als je ziek bent, en als er bovendien geen zuiver drinkwater is als je erg dorst hebt. Dat is uitzichtloos! Tenzij…

De Raalter stichting Second Home for Children in Uganda geeft wezen in het dorpje Kitojo een kans zich aan de erbarmelijke levensomstandigheden te ontworstelen. Journalist/schrijfster Edith van Zalinge heeft het dorpje bezocht. Salland Centraal publiceert haar interviews, die ook in boekvorm verschenen. Het boekje is voor tien euro bij Bruna Raalte en de Wereldwinkel te koop. Helpen met een gift of donateur worden kan natuurlijk ook.

Het dorp Kitojo: Naar de kliniek of werken

Ja, ze is hiv-positief. Kasitah Kyomuhendo zegt het heel zachtjes. Maar ze wil er wel eerlijk over zijn. Terwijl veel Afrikaanse vrouwen en mannen er niet voor uitkomen dat ze besmet zijn, vindt de 25-jarige moslima dat ze er geen geheim van mag maken.

“Ik vind dat het onderwerp bespreekbaar moet zijn. Dat mensen zich niet schamen. Het kan iedereen overkomen. Als je erover praat, kun je misschien voorkomen dat anderen de ziekte ook krijgen”, legt de jonge vrouw uit. Hoewel ze heel timide en verlegen oogt, getuigt deze instelling van grote moed.

Die behoefte om mensen bewust te maken van de gevaren van aids, is voor Kasitah een belangrijke drijfveer om in het lokale aids-koor te zingen. “Het fijne is dat je er lotgenoten ontmoet met wie je over je situatie kunt praten. Mensen die begrijpen wat je doormaakt. Ik merk dat er dankzij het koor meer aandacht komt voor de aidsproblematiek.”

Kasitah is waarschijnlijk besmet door haar man. Hij overleed drie jaar geleden aan aids. Daarna werd haar leven veel moeilijker. Niet alleen toen bleek dat ze zelf positief was, ook stond ze ineens helemaal alleen voor de zorg van haar twee kinderen. Gelukkig zijn die niet besmet met het hiv-virus. Toen haar man nog leefde had het gezin een redelijk inkomen, omdat hij als boda-boda werkte. Nu moet ze voor zichzelf en haar dochters de kost zien te verdienen met naaien.

Medicijnen

Ze heeft in het dorp een piepklein winkeltje, waar ze met een oude trapnaaimachine kleding maakt en repareert. Kasitah drijft er ook een handeltje in tweedehands kleding. Ze trekt regelmatig naar markten om oude kleding in te kopen en te verkopen. De opbrengst is amper genoeg om de huur van te betalen. Dat betekent dat het voor haar ook veel te kostbaar is om regelmatig voor onderzoek en medicijnen naar de aidskliniek in Kabwohe te gaan. De medicijnen worden gratis verstrekt, maar het geld voor de reis ontbreekt eenvoudigweg. Bovendien heeft de kliniek de medicijnen niet die voor haar het meest geschikt zijn. “Hiervoor sta ik op een wachtlijst”, zegt Kasitah gelaten.

Een andere belangrijke kostenpost is de zorg voor haar jongere broertje. Omdat hun ouders dood zijn, is Kasitah verantwoordelijk voor hem. Ze doet wat ze kan om zijn school­geld bijeen te schrapen. “Alleen met een opleiding heeft hij kans op een betere toekomst. Daarvoor wil ik alles opzij zetten. En dus blijft er voor mij geen geld over om regelmatig naar de aidskliniek te reizen. Daar moet ik me bij neerleggen.”

Hoewel de vrouw zo open mogelijk probeert te zijn, kost het haar zichtbaar moeite om over haar leven en haar levensomstandigheden te vertellen. Vooral als het gesprek komt op het belang van het nemen van de aidsmedicijnen. Kasitah zegt dat ze zich er heus wel van bewust is dat ze snel dood zal gaan als ze die medicijnen niet neemt.

Wanhopig kijkt ze op. Tranen vullen haar ogen. “Ik weet hoe belangrijk het is om naar de kliniek te gaan. Ik wil immers niet dat mijn kinderen wees worden. Maar ik moet ze toch ook voeden. Anders gaan zíj dood! Welke keuze heb ik eigenlijk?”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.