heinoers halen hun recht tegen overheid

Commentaar – In maart 2008 klopten verontruste bewoners van de Heinose Dorpsstraat bij Salland Centraal aan. Ze hadden gelezen dat er plannen voor hoogbouw waren op voormalige plek van de Peugeotgarage. Daar waren ze niet zo gelukkig mee. Uit contact met de gemeente hadden ze min of meer de indruk gekregen dat de plannen al in kannen en kruiken waren. Wat ze nu nog konden doen.

Nu zijn we van Salland Centraal geen actiepartij. Maar we hebben de bezorgde bewoners wel op hun bezwaarmogelijkheden gewezen. En we hebben ze uitgelegd dat flink aan de boom schudden in het openbaar ook geen kwaad kan. Het is goed te zien dat er bijna twee jaar later andere plannen gemaakt zijn voor betreffende locatie en dat ook bouwplannen aan de Canadastraat minder hoog zijn geworden.

In die zin zijn we eigenlijk ook weer wel een actiepartij. We helpen burgers graag verder ze op de mogelijkheden te wijzen. Want zo makkelijk is het niet als gegoede burger tegen de ambtenarij, het bestuur, de politiek op te boksen. Het gemeentebestuur van Raalte had de zaak al min of meer goed gekeurd. Het voldeed aan de bestemming, dus niet zeuren verder. De gemeenteraad stemde er ook mee in. En de redactie werd afgepoeierd door een projectontwikkelaar die zich afvroeg of we gek geworden waren. Als we in die plannen zouden gaan roeren zou hem dat geld en werkgelegenheid kosten. Adverteren konden we wel vergeten.

Uiteindelijk konden de burgers goed hun woord doen, verschoof de visie van het gemeentebestuur, kwam er een onafhankelijk onderzoek naar wat wel en wat niet mooi, goed, gewenst was. En de burgers kregen gelijk. We hebben het allemaal in een dossier opgenomen. Maar ja, dat is wel een dubbeltje op zijn kant. Want wat als de onderzoekers een ander standpunt waren toegedaan? Wat als er een andere architect gezeten had met een andere mening?

Zo zagen we op 15 november een aflevering van Zembla (de club die ook de Q-koots onder het politieke tapijt vandaan haalde) onder de kop ‘procederen tot je er bij neervalt’. Nederlanders die tegen de overheid te hoop lopen en geen poot hebben om op te staan. Een van de voorbeelden speelt in Nijmegen, waar een buurvrouw terecht een bouwvergunning van de buurman aanvecht. Maar de buurman krijgt van de gemeente het advies alvast maar te beginnen, dan is het zeer onwaarschijnlijk dat er nog gesloopt moet worden.

Waarom we dat fragment (uitzending van 15 november aanklikken) aan dit bericht koppelen? De man die het advies kreeg al maar vast te bouwen komt uit Luttenberg, het is Andre Ibes, zoon van de voormalige huisarts.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.