een andermans straatje schoonvegen

Wat is erger: klagen dat de buurman zijn stoep niet sneeuwvrij gemaakt heeft of de stoep van de buurman niet even meepakken als je toch aan het sneeuwschuiven bent? Die vraag kwam op toen de reacties op het strooibeleid van verschillende gemeenten in het Sallandse weer loskwamen.

De sneeuw had ons mooi even te pakken. We raakten ontregeld. En zoals te doen gebruikelijk gingen we op zoek naar een zondebok: wie had die sneeuw tegen kunnen houden? Het is geen Sallands dingetje. Het is landelijk. En hoewel de Journaals dat soort discussies nationaal houden, zal het vast in andere landen niet anders zijn.

Waarom is mijn zijweggetje van een zijweggetje niet gestrooid? Waarom staat het verkeer op de A1 stil? Waarom rijden de treinen niet? De Tweede Kamer stelt er zelfs tijdens reces vragen over. En het antwoord van ProRail was mooi: “Omdat jullie er voor kozen ons géén geld te geven om de benodigde werkzaamheden uit te voeren.”

Zo tijdens de donkere dagen rond Kerst is Zwarte Pieten een mooi spel. De Tweede Kamer legt de Zwarte Piet bij ProRail. Die speelt de kaart terug. Vervolgens gaat het volk meekaarten. De politiek zit nu weer met bakken vol Zwarte Pieten. Maar ook de toevallig diensthebbende conducteur kreeg de Zwarte Piet.

Een zielig meisje zei in Nova dat ze bij haar vriendje weg was gegaan op weg naar haar ouders. Nu zat ze vast met de trein. Kon niet bij haar ouders komen en de weg naar haar vriendje was ook afgesloten. Huilen. Maar niet de vraag gesteld of het wel verstandig was op reis te gaan, gezien de weersvoorspellingen…

En daar zit de kentering. Waarom Zwarte Pieten? Waarom de hand niet in eigen boezem gestoken? Als het onverstandig is te reizen, mag je gerust gaan, maar aanvaardt dan ook de risico’s. Een stapje verder: als het slecht weer is, kun je er van uit gaan dat je even minder uit de voeten kunt. Niet fijn misschien, maar ja, dat kan gebeuren.

Als je dan de sneeuwschuif toch te pakken hebt, doe het straatje van de buurman er gewoon even bij. Voor als je daar zelf belang bij hebt. En doe dat van oud op nieuw ook maar. Als je toch de rommel van je eigen vuurwerk wegveegt, pak er meteen een stukje straat extra bij.

Goede jaarwisseling.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.