economisch cafe van kwr en gemeente

Op 4 juni organiseerde de gemeente Raalte in samenwerking met de Kring Raalter Werkgevers (KRW) het eerste Economisch Café. Op 28 oktober kreeg deze succesvolle formule een vervolg en als het aan de aanwezige ondernemers ligt, komt er vaker een Economisch Café. Vooral de combinatie van relevante informatie en het interactief bespreken van actuele zaken uit het bedrijfsleven zorgde voor een boeiende en motiverende avond. Het tweede Economisch Café stond in het teken van innovatie en financiering, opleidingsmogelijkheden en de rol van de lokale overheid. Daarnaast waren er geanimeerde sectordiscussies en was er voldoende gelegenheid tot netwerken.

Na een welkom van wethouder Gerard Elferink werden de 75 aanwezige ondernemers opgewarmd door Rob van Beek van het adviesbureau Vannimwegen. Hij presenteerde enkele prikkelende stellingen en vroeg daarna de aanwezigen of ze het er wel of niet mee eens waren. Enkele ondernemers kregen de gelegenheid om hun standpunt toe te lichten. Een meerderheid gaf aan dat ze een half jaar geleden dachten dat de crisis harder zou toeslaan en velen merkten al weer een voorzichtig herstel van de economie. Jan Regelink van A2 Architekten Heeten/Apeldoorn was echter minder optimistisch: “De architectenbranche staat in het algemeen op dit moment erg onder druk en prognoses geven aan dat deze moeilijke tijd voorlopig nog niet voorbij is. Twee maanden geleden bleek dat 30% van het personeel van architectenbureaus al ontslagen was en 50% van de bureaus weten niet of ze 2010 overleven. Dit heeft ongetwijfeld gevolgen voor de gehele bouwnijverheid. Als er bij architectenbureaus zoveel minder plannen worden ontwikkeld, dan voelt de gehele bouwsector dit straks. Als architectenbureau lopen we namelijk altijd één of twee jaar voor op de uitvoering”. Regelink zag echter ook een positieve kant aan deze crisis. “Winstpunt is dat je door deze crisis nog creatiever en innovatiever moet worden om de concurrentie voor te blijven.” Ook andere ondernemers zagen innovatie als effectief middel tegen de crisis. Dat het daarbij niet hoeft te gaan om grootschalige innovatieprojecten werd kernachtig verwoord door KRW-voorzitter Willy Haarman: “Elke verbetering is innovatie en daar moet je elke dag aan werken!”

Na de stellingen volgde een presentatie van Annemarie Beumers, programmadirecteur Kennispoort van de Kamer van Koophandel. “Wij organiseren als Kennispoort Regio Zwolle regelmatig bijeenkomsten voor ondernemers om kennis en ervaring uit te wisselen. Daarbij werken we samen met docenten en studenten van hogeschool Windesheim en regelmatig ontstaan er tijdens deze kenniskringen innovatieve ideeën. Bovendien zien de deelnemers het ook als uitstekende gelegenheid om te netwerken in een informele sfeer. Met deze kenniskringen willen we een bijdrage leveren aan het stimuleren van de regionale economie en werkgelegenheid.”

Hierna gaf wethouder Gerard Elferink een toelichting op het Sociaal-Economisch Offensief Raalte. Met dit actieplan wil de gemeente Raalte haar inzet tonen om de gevolgen van de crisis voor het Raalter bedrijfsleven zo beperkt mogelijk te houden. Op de pagina hiernaast vindt u meer informatie over dit plan.

De opleidingsmogelijkheden werden verwoord door Johan Supèr (rector Carmel College Salland) en Evert Hellferich (directeur Landstede

Tot slot van deze interessante bijeenkomst volgde per economische sector een discussie waarna een plenaire terugkoppeling plaatsvond. Daarbij kwam naar voren dat er zeker behoefte is aan kennisuitwisseling, maar dat dit meestal verzorgd wordt door brancheorganisaties. Ook organiseren ondernemersverenigingen regelmatig bedrijfsbezoeken om eens bij elkaar in de keuken te kijken. Verder kent het beroepsonderwijs sinds kort een Platform Techniek waarbij techniekdocenten op bezoek gaan bij technische bedrijven. Ook zijn er ondernemers die voor hun klanten workshops organiseren om te horen wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Samenwerken is vooral in tijden van crisis een goede keuze.

Het tweede Economisch Café werd afgesloten door wethouder Elferink: “Ik heb gemerkt, dat er behoefte is aan dit soort bijeenkomsten. Het past ook precies bij onze taak om mensen bij elkaar te brengen. Het sluit prima aan bij ons collegeprogramma dat Actief Verbinden heet. Daarnaast hebben we een prima relatie met de lokale ondernemers- en brancheverenigingen. Bel ons gerust. De gemeente krijgt steeds meer de rol van eerste overheid en daar willen we ook in Raalte van harte aan meewerken”. Ook de aanwezige ondernemers keken terug op een boeiende, zinvolle en nuttige avond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.