de leuke midlifecrisis van jan budel

‘4 you Sound’ beschikt sinds kort over een nieuw onderkomen op het bedrijventerrein van Heino. Naast een opslagruimte voor de licht- en geluidsapparatuur voorziet de locatie ook in een studio/oefenruimte. Eigenaar Jan Budel uit Heino hoopt die ruimte te verhuren aan beginnende bandjes uit de regio. Zij kunnen er oefenen, maar ook hun muziek (laten) opnemen. Voor opnamewerk zijn eigen technici aanwezig. Jan richt zich ondertussen hoofdzakelijk op de verhuur van licht- en geluidsinstallaties en zijn werk als licht- en geluidstechnicus.

Dat hij ooit nog in de licht- en geluidstechniek terecht zou komen, had hij waarschijnlijk tien jaar geleden nooit gedacht. Jan (52) werkte vanaf zijn jonge jaren bij de technische dienst van justitie in Zwolle. “Maar het is allemaal zo’n zeven, acht jaar geleden begonnen toen mijn zoon Ronald interesse begon te krijgen in muziek en plaatjes ging draaien in TraXX in Raalte. Daarvoor had hij apparatuur nodig en samen hebben we toen een setje gekocht.” Jan, die zoals hij het zelf zegt, bij zijn werkgever een ‘verlofoceaan’ had opgebouwd, kreeg zo meer tijd om zijn hobby uit te voeren.

Langzaam maar zeker breidde de set zich uit. Vier jaar geleden kocht Jan een grotere geluidsset en wat later nam hij afscheid van zijn werkgever. Jan en Ronald gingen op professionele basis verder met hun hobby. “We zijn zo’n anderhalf jaar lang mee geweest als vast verhuurbedrijf van de Top 40-band Flame. We deden alles vanuit huis. Daar lagen alle spullen opgeslagen. Als we specifieke apparatuur nodig hadden, moesten we de hele berging op de kop zetten. Daardoor is de wens om een eigen pand ontstaan.”

In 2008 kreeg Jan de kans om een unit in het nieuw te bouwen verzamelpand Blankenfoort te kopen. Die was zo ruim dat Jan het idee kreeg voor een studio/oefenruimte. “Ik ben relatief nieuw in het wereldje”, zegt hij. “In het weekend ben ik meestal druk, maar door de week heb ik doorgaans wel tijd. Als hier bandjes komen oefenen, bouw je een netwerk op. Want die bandjes zullen vroeg of laat weer ergens optreden. En misschien hebben ze dan wel apparatuur nodig. Ik zie het als een mooie manier om te kunnen netwerken. Om zo nieuwe markten aan te boren.”

Op dit moment hebben al twee bands interesse getoond, maar met een goede planning is er nog wel plek voor enkele bands extra. De exploitatie van de oefenruimte ziet Jan vooral als een leuke hobby. “Maar dat geldt eigenlijk voor mijn hele bedrijf. Hier word je niet rijk mee. Mijn motto is: ‘Wat je niet uitgeeft, hoef je ook niet te verdienen’. Ik heb geen dure levensstijl. En ik vind dit nou eenmaal geweldig werk. Als ik een avondje met een band mee ga, om het licht- en geluid te regelen, en die band maakt er een spektakel van, dan heb ik ook een fantastische avond. Het is altijd leuk om mensen plezier te zien hebben. En je komt op de meest leuke plekken. Dat ik nu deze stap waag, ach misschien is het wel een midlifecrisis, ha ha! Maar ik heb geen partner, mijn kinderen zijn oud genoeg om zelfstandig hun hoofd boven water te kunnen houden en dan kun je rustig een gokje wagen!” Meer informatie op staging2.4yousound.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.