dalfsen werkt actief aan duurzaamheid

Tijdens de jaarlijkse bedrijvencontactavond op 5 november voor het MKB in de gemeente Dalfsen was duurzaamheid het centrale thema. De talrijk aanwezige ondernemers luisterden geboeid naar Michel Baars, die zijn visie op duurzaamheid en ondernemerschap gaf. Verder maakte wethouder Ton de Vries als juryvoorzitter de winnaar bekend van de eerste Duurzaamheidsprijs van de gemeente Dalfsen: Van Lenthe uit Hoonhorst.

Burgemeester Elfers opende de avond werd. “Ondernemers ervaren soms onvoldoende begrip van ambtenaren en bestuurders. Deze bedrijvencontactavond is dan ook vooral bedoeld om het onderlinge begrip te versterken. Dat is zeker bij duurzaamheid van belang, want als gemeente hebben we ons een ambitieus doel gesteld. In 2025 willen we leven in een CO2-neutraal Dalfsen. Dat kunnen we niet alleen bereiken, daarvoor is ook de hulp en inzet van ondernemers hard nodig!”

Hierna kreeg Michel Baars, technisch bedrijfskundige en milieukundige bij ingenieursbureau Search BV uit Heeswijk, het woord. Search is in Nederland een van de koplopers in duurzaam bouwen en het bedrijf geeft praktische adviezen op het gebied van integraal sloopmanagement, duurzaam bouwen van woningen en bedrijfspanden, bedrijfsprocessen, bedrijfsenergiescans en duurzaam renoveren.

Meervoudige winst voor economie, mens en milieu

Michel Baars toonde op aansprekende wijze aan, dat de zorg om het milieu niet belemmerend werkt op ondernemen, maar dat milieu en economie juist prima samengaan. “Mijn motivatie is gebaseerd op het creëren van meervoudige winst voor economie, mens en milieu. Dat is ook hard nodig, want over vijftien jaar zijn de energieprijzen fors gestegen en ook de schaarste aan grondstoffen wordt een niet te onderschatten probleem. Schaarste is in feite de belangrijkste drijfveer om aan duurzaamheid te doen”, aldus een enthousiaste en betrokken Baars.

Het draagvlak voor duurzaam ondernemen is momenteel nog niet erg hoog. Michel Baars heeft wel een verklaring voor deze afwachtende houding tegenover duurzame ontwikkeling. “Ondernemers kijken terecht naar wat duurzaam ondernemen oplevert. Dat is niet altijd meteen inzichtelijk, maar op termijn levert duurzaam bouwen – zeker wat energiekosten betreft – veel rendement op. Onze eigen bedrijfsgebouwen zijn daarvan een goed voorbeeld. Ons nieuwe filiaal in Amsterdam is bijvoorbeeld energieopwekkend gebouwd. Het kost dan ook geen energie, maar geeft juist energie terug aan het net. Toch waren de bouwkosten vergelijkbaar met normale bouw en ontvingen we bovendien nog 200.000 euro aan subsidie.”

Cradle to cradle

Duurzame ontwikkeling is voortdurend in beweging. Het kan namelijk altijd beter, want alleen energiezuinig wonen en werken is niet meer voldoende. Spaarlampen verbruiken wel minder energie, maar het gaat toch ten koste van de beschikbare energiebronnen. Een volgende stap is energieneutraal, gevolgd door klimaatneutraal en energieopwekkend. De beste wijze van duurzaam bouwen is echter het zogeheten cradle to cradle bouwen. Nogmaals Michel Baars: “Cradle to cradle, van wieg tot wieg, is ontwikkeld door Braungart en McDonough. Deze revolutionaire filosofie wil de spiraal van uitputting van natuurlijke voorraden, van verspilling en van vervuiling doorbreken. Uitgangspunt is om bij het ontwerpen en ontwikkelen van producten gebruik te maken van veilige en volledig herbruikbare grondstoffen. Volledig cradle to cradle bouwen is nu echter nog niet mogelijk omdat nog niet alle bouwmaterialen volledig herbruikbaar zijn”.

Van Lenthe wint eerste Duurzaamheidsprijs

Tot slot van zijn interessante betoog gaf Baars de aanwezigen nog enkele tips mee om het proces van duurzame ontwikkeling op gang te brengen en te houden. “Daarbij is allereerst een positieve grondhouding nodig. Niet kijken naar wat niet gebeurt, maar naar wat wel gebeurt op dit gebied. Verder is het belangrijk om de kennis hierover onvoorwaardelijk te delen.”

De gemeente Dalfsen geeft hierbij al het goede voorbeeld door de organisatie van deze thema-avond, maar ook door het uitbrengen van de brochure ‘Op weg naar een duurzaam Dalfsen’. Ook de website staging2.duurzaamthuisdalfsen.nl biedt veel praktische tips en voorbeelden. Een andere wijze van promoten van duurzaamheid is het uitreiken van duurzaamheidsprijzen en tijdens deze bedrijvencontactavond werd de winnaar bij de ondernemers bekend gemaakt. Genomineerd waren bioproducent Van Lenthe en houtproducent Foreco (beiden uit Dalfsen) en natuurkampeerterrein De Rietkraag, bakkerij Van der Most en Lenferink Afbouw uit Lemelerveld.

Juryvoorzitter Ton de Vries las het juryrapport voor en daaruit bleek dat Van Lenthe uit Hoonhorst de eerste duurzaamheidsprijs voor ondernemers kreeg. Naast deze eer en een oorkonde bestond de prijs uit een cheque van 1000 euro, bedoeld om te investeren in bedrijfsinnovatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.