cda olst wijhe wil vuurwerkgevaar bestrijden

Studenten bieden vuurwerklessen aan. Het ziekenhuis heeft een vuurwerkpril in de aanbieding. TNT adviseert brievenbussen binnen te halen… De kalender is aan het eind. De eerste vuurwerkknallen zijn al weer gehoord. De jaarwisseling lijkt ieder jaar weer een hachelijke onderneming voor vooral veel jongeren, maar ook voor volwassenen. We vroegen de Sallandse politiek hoe daar mee om te gaan.

Toine Bindels van het CDA in Olst-Wijhe, de partij die vorig jaar uitgebreid aandacht vroeg voor letsel, schade en overlast tijdens de jaarwisseling. “We wilden toen al plaatsen aanwijzen waar vuurwerk (uitsluitend) afgestoken mag worden. Maar we kregen de andere fracties noch burgemeester en wethouders niet achter onze voorstellen. Ook dit jaar hebben we weer uitdrukkelijk gevraagd naar preventieve maatregelen en om op zoek te gaan naar illegaal vuurwerk. Maar ook nu weer ziet het college de noodzaak niet in om het afsteken van vuurwerk aan bepaalde terreinen te binden.Ook dit jaar helaas geen bijval van andere fracties.”

Vanuit het CDA-kamp in Raalte een heel ander geluid: Fie Freriks- Hulsegge, namens de CDA-fractie: “Met vuurwerk nemen we afscheid van het oude jaar en luiden we het nieuwe jaar in. Dit is een mooie traditie. Er worden lessen gegeven om jongeren op een verantwoorde manier te leren omgaan met vuurwerk. De politie treedt op tegen mensen die illegaal vuurwerk in hun bezit hebben of verkopen. De tijden waarop vuurwerk afgestoken mag worden is beperkt. Tot zover de overheidsbemoeienis. Het CDA vindt dit voldoende. De burger, waaronder ouders, hebben hun eigen verantwoordelijkheid. Het CDA wil de jaarwisseling vieren met de slogan: Gebruik vuurwerk met mate en op een verantwoorde manier.”

Ivo Leijten van de Raalter PvdA vindt het afsteken van vuurwerk en carbid schieten “een lange en geweldige traditie. Dit moet je als overheid, ook niet als lokale overheid niet verbieden.” Ook het extreem reguleren door het aanwijzen van afsteekplekken of het enkel toestaan van ‘gemeentevuurwerk’ is voor de PvdA geen optie. “Regels stellen aan de veiligheid van het vuurwerk en het voorlichten en handhaven van veilig gebruik is voldoende. Samen met een dosis gezond verstand en fatsoen van de burgers maakt dit het veilig en plezierig voortzetten van deze traditie mogelijk.”

Piet Pont van de VVD: “Ik sluit me aan bij de gemeentelijk vastgestelde verordening en de zaken daaromheen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.