carmel college wint nk debatteren net niet

Het Carmel College Salland is vijfde geworden tijdens het NK debatteren. Een knappe prestatie, want er deden 102 scholen uit heel Nedrland mee. De eerste vijf wonnen alle debatten. Carmel werd op punten vijfde. Thema van de dag was ‘voedsel en maatschappij’.

Na de voorrondes op 20 november in Almelo was zaterdag dan eindelijk de finale in Leiden. Het Carmel College werd weer vertegenwoordigd voor Laura Wolfkamp, Anniek Verschuur en Luc Oude Veldhuis.

De finale werd gehouden in de Hooglandse kerk in Leiden, die er voor de gelegenheid heel sfeervol uit zag. De eerste stelling verliep goed. ‘Bovenbouw-leerlingen moeten een onderbouwleerling adopteren’, was de eerste stelling. Het team uit Raalte moest tegen zijn, dat kregen ze een kwartier van tevoren te horen. De tweede stelling waren de Carmel-leerlingen er voor dat de overheid meer geld uit moet geven aan de promotie van gezond gedrag dan aan de controle op voedselveiligheid. De derde stelling ging over belasting op vlees.

Op de vierde en laatste stelling hadden de leerlingen zich niet voor kunnen bereiden. Ze kregen pas op de dag zelf de inhoud er van te horen. De voorbereidingen moesten dus heel snel gebeuren. Maar ook hier sloegen de Carmel-leerlingenzich winnend doorheen.

Alle debatten winnen, toch geen winnaar van de dag. Dat komt omdat je per debat ook nog jurypunten krijgt en daar scoorden vier andere scholen net iets beter.

Naast het vaste onderdeel van het parlementair debat, deed Adriaan Bovendeert mee aan de zogenaamde ‘trouble speech’, waarin hij bijvoorbeeld een boze menigte moest toespreken over zijn drugsgebruik. Het is de bedoeling dat je het probleem of ontkent, of je diepe verontschuldigingen maakt, of het aanvult. Als je maar een leuke, originele en goede oplossing verzint. Hij bereikte er de kwartfinale mee.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.