bepacom beheert besturingstechniek in detail

Hoewel al 10 jaar gevestigd in het dorp, kenden maar weinig inwoners van Raalte de naam Bepacom. Laat staan wat het bedrijf aan de Spitsstraat precies doet. Des te verrassender vond eigenaar en oprichter Willy Kemper de nominatie voor Raalter Ondernemer van het jaar, categorie ‘Handel en Dienstverlening’. De euforie was compleet toen Bepacom de titel ook nog eens in ontvangst mocht nemen. De impact ervan bleek bovendien groot. Kemper: “Zelfs na anderhalve maand werden we er nog op aangesproken. Inmiddels kennen de meeste Raaltenaren Bepacom wel!”

Wat Bepacom nu precies doet, is echter nog niet voor iedereen even duidelijk. Men ontwerpt, levert en installeert besturingen voor klimaatbeheersing systemen. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan verwarming, koeling, ventilatie en warmteterugwinning,” licht Kemper toe. “Maar we leveren ook complete gebouwbeheer systemen en houden ons bezig met regeltechnisch onderhoud. Alle besturingen worden klantspecifiek gemaakt, elk gebouw is ten slotte weer anders.” Dezelfde werkwijze past het bedrijf ook toe bij industriële installaties, de andere grote tak waarin Bepacom actief is. Hierbij gaat het om besturingsinstallatie in de machinebouw, weg- en waterbouw, zoals stuwen, pompgemalen en rioolgemalen. Vaak in opdracht van gemeentes, maar ook voor waterschappen en civiele aannemers.

Samen bouwen

Sinds de oprichting van Bepacom is het bedrijf weinig afgeweken van haar core business. “Een bewuste keuze”, vertelt Kemper, “Wel proberen we nieuwe ontwikkelingen in ons vakgebied nauw te volgen”. Op dit moment maakt Bepacom zich sterk voor een nieuwe visie op bouwen, met als doel een hoger rendement uit energiebesparing. “Naar de eisen en maatstaven van tegenwoordig, wordt er veel te traditioneel gebouwd. Men ontwerpt eerst een gebouw en zet dit grotendeels neer, alvorens wij aan bod komen. Echter door de huidige installatietechnieken vanaf de eerste steen in het gebouw te integreren kan er beduidend meer energie worden bespaard.” Kemper pleit er dan ook voor om met alle partijen, van ontwerp tot realisatie, samen te gaan bouwen. Bij opdrachtgevers is hier nog wel het nodige aan terrein te winnen, vaak werpen de extra kosten een hoge drempel op. Ten onrechte, vindt Kemper: “Veel belangrijker is het om naar de toekomstige exploitatie kosten van een gebouw te kijken. Daarbij gaat het om energieverbruik en onderhoud. Vast staat dat energie in de toekomst steeds duurder wordt en deze kosten komen elk jaar weer terug. Daarom is het belangrijk duurzaam en energiezuinig te bouwen.

Platform Techniek Raalte

Als onderdeel van de bouwbranche heeft ook Bepacom te maken met zwaar weer. “Lastig”, vindt Kemper, “Maar op den duur komen al deze mensen echt wel weer aan het werk. Als ik alleen al zie wat er op jaarbasis aan nieuwe mensen uitstroomt uit het onderwijs, dan verwacht ik binnen 10 jaar grote problemen.” Als voorzitter van de Techniekdag Raalter Onderwijs zet Kemper zich dan ook actief in voor de promotie van techniek in het onderwijs. “Wij willen kinderen al vanaf de basisschool met enige regelmaat in aanraking laten komen met techniek. “Wanneer je op jonge leeftijd al geboeid wordt door het zelf maken van dingen, ga je daar in de toekomst eerder mee verder.” In dit kader werd vier jaar geleden de eerste Techniekdag Raalter Onderwijs georganiseerd. Om dit initiatief breder te trekken, hebben vertegenwoordigers van het Landstede, het Carmel College het basisonderwijs, de politiek en een viertal ondernemers zich verenigd in het ‘Platform Techniek’. Men organiseert allerlei activiteiten voor leerlingen, docenten en ondernemers : “We moeten de leerlingen enthousiasmeren en hen laten zien wat techniek voor mogelijkheden biedt, maar dat geldt zeker ook voor afgestudeerde technici uit onze regio. Studenten waaieren wel uit, maar als je zorgt voor goede bedrijven met technologische kennis, dan komen ze uiteindelijk wel weer terug.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.