ambtenaren mogen niet meedoen op internet

Minister Cramer riep in de Volkskrant ambtenaren op, mee te gaan doen aan debatten op internetfora. We zien dat op Salland Centraal nog niet zo gebeuren. Daarom vroegen we de fractievoorzitters van Sallandse gemeenten wat zij van die oproep vinden.

Henk Robben van het Raalter CDA heeft daar niets op tegen. “Mits ze uitleg geven over het beleid van de gemeente. En als dat maar met naam en toenaam en namens de gemeente gebeurt.” Cramer wil eigenlijk een stapje verder gaan dan dat. Ambtenaren mogen niet oordelen, wel chatten. Daar hoort het stellen van vragen onder, en onderzoeken wat er onder de burgerij leeft. Henk Robben: “Overigens vinden wij dat alle ‘internetdebatten’ onder de eigen naam zouden moeten plaatsvinden, we hebben immers niets voor elkaar te verbergen en durven uit te komen voor onze mening.”

Gemeentesecretaris Arie Oeseburg in Olst-Wijhe vindt dat ambtenaren bij voorkeur niet aan discussies mee moeten doen: “In het algemeen behoren ambtenaren daar zeer terughoudend mee om te gaan. De oproep van de minister gold voor situaties waarin feiten verkeerd worden voorgesteld en dan zouden de ambtenaren dat kunnen corrigeren. Ambtenaren zijn adviseurs van het gemeentebestuur en de interne lijn is dus de normale lijn.” Ofwel, ambtenaren kunnen het bestuur adviseren te reageren, maar moeten dat zelf eigenlijk niet doen.

Mariaan Niemeijer, fractievoorzitter van Gemeentebelangen Olst-Wijhe, is het daar helemaal mee eens: “Ben het er niet mee eens dat ambtenaren zich met politiek bemoeien. De gekozen volksvertegenwoordiger dient dit te doen door zich er rekenschap van te geven dat zij zich kunnen en moeten verantwoorden naar de burger, de kiezer.”

D66: Doe maar wel mee

Mathijs Perton, lijsttrekker van D66 dat volgend jaar nieuw gaat komen in Raalte, vindt dat ambtenaren gerust mee mogen doen op de fora van internet. “Het is zelfs iets waarop gestuurd wordt vanuit het rijk met ‘ambtenaar 2.0’. Raadsleden en ander politieke vertegenwoordigers moeten een politieke discussie voeren in de politieke arena als een raadzaal. De ambtenaar draagt een andere verantwoordelijkheid. Als die op internetfora bestaand beleid toelicht is van een andere orde. Een ambtenaar staat niet los van de samenleving, maar maakt daar deel van uit en zal dus ook vanuit eigen expertise zijn of haar mening geven. Wel moet er rekening gehouden worden met de toon en aard van een discussie welke op internetfora niet altijd uitnodigen tot deelname of waarbij deelname op niet persoonlijke titel, maar als ambtenaar, zelfs afgeraden moet worden.”

Perton: “Daarentegen is het voor politici niet de bedoeling dat politieke discussie doodslaat omdat in de media er al stellingname gedaan is waardoor een echt debat in de raad, om wille van gezichtsverlies, onmogelijk wordt. Nieuwe zaken onder de aandacht brengen middels de media is één ding, lopende zaken uitspelen via de media is iets waar je als politicus niet aan moet willen meedoen.”

We hadden onze vraag aan de raadsleden wat kracht bij gezet met de volgende tekst: “Wij van Salland Centraal bepleiten voortdurend dat politici mee moeten doen aan het openbare debat en niet alleen in de raadzaal van standpunt moeten wisselen. Want de raadzaal is eigenlijk een soort van besloten openbare vergadering. De publieke belangstelling is percentatief weg te cijferen en wat er van in de openbaarheid komt, laat je over aan een journalist. Waarom niet zelf het heft in handen nemen en overal waar je maar kunt je mening vertolken?”

Met die invalshoek is Robben het helemaal niet eens: “Jullie stelling dat de raadsvergaderingen een soort van ‘besloten openbare vergaderingen’ zijn is absolute onzin. Iedereen is welkom, iedereen kan het woord voeren en alle Raaltenaren kunnen via RTV Raalte meeluisteren. Dus alles komt letterlijk in de openbaarheid en als je het even gemist hebt kun je het ook nog achteraf beluisteren via staging2.raalte.nl. De duiding, uitleg, van hetgeen gezegd wordt vindt over het algemeen prima plaats via de journalisten. Opvallende afwezige in dit verband gedurende de afgelopen drie jaar is Salland Centraal. Los van de raadsvergaderingen zijn alle raadsleden veelvuldig aanwezig en actief binnen de Sallandse samenleving, bij bijvoorbeeld de vergaderingen van plaatselijk belangen en andere debatbijeenkomsten. Ik ken daarnaast ook geen enkel raadslid die uitnodigingen voor een publieke bijeenkomst afslaat. Ik kan dan ook niet inzien op grond waarvan Salland Centraal op dit gebeid vooruitstrevend zou zijn.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.