alle deelnemers hebben hun eigen verhaal

Raaltenaren Bert Esselink en Engbert de Haan doen op 3 juni 2010 mee aan de Alpe d’HuZes. Als onderdeel van team ‘De Railbikkels’ gaan de twee proberen om een aantal keren de Alpe d’Huez te beklimmen op de fiets en daarmee geld in te zamelen voor het KWF Kankerfonds. Bert gaat voor minimaal één beklimming, Engbert voor minimaal twee. Bert wil wel vaker, maar weet niet of hij dat ook kan. “Ik heb Osteoporose”, vertelt hij. “Dat is een botontkalkingsziekte, ik heb dus hele broze botten. Zo’n anderhalf jaar geleden heb ik een been gebroken, toen zijn de doktoren er achter gekomen dat ik die ziekte heb, ik ben nu net zo’n beetje weer op de benen.”

Team De Railbikkels bestaat uit acht medewerkers van Rail Infra Opleidingen in Amersfoort, waar Engbert docent is en Bert werkt bij de facilitaire ondersteuningsafdeling. “Vorig jaar deed een team van Pro Rail Zwolle mee aan de Alpe d’HuZes”, vertelt Engbert. “Daarover stond toen wat in het personeelsblad. Eén van onze collega’s, Hans Peters, was meteen enthousiast en hij stelde voor om mee te doen. Dan niet als individuele deelnemer, maar als team. We waren allemaal enthousiast. Het doel is dat alle teamleden in estafettevorm enkele beklimmingen voor hun rekening nemen.” Vanaf startplaats Bourg d’Oisans betekent dat per keer een beklimming van circa 13,8 kilometer (met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9 en een uiterste van 11,5 procent). En vervolgens, roetsj, naar beneden, waar vervolgens de volgende klim wacht. “Hans wil er in zijn eentje zes doen, maar hij is getraind en heeft al een keer eerder aan een dergelijke actie meegedaan, de rest gaat allemaal voor één, twee of drie keer! Wij zijn amateurs!”

Het doel van het team is om minimaal 30.000 euro in te zamelen. Bert en Engbert hopen beide individueel minimaal 5.000 euro binnen te halen. Ze trainen elke week samen, meestal gaan Berts buren mee om hen te motiveren. “We trainen op de mountainbike”, stelt Bert. “Nee, ik vind dat niet gevaarlijk. Als wielrenner moet je op de weg trainen. Als je dan valt, val je veel harder. Op de mountainbike train je in het bos en val je veel zachter. Maar begrijp me niet verkeerd, het is niet zo dat ik zo maar in tweeën val, met medicijnen is de ziekte redelijk te onderdrukken, ik moet alleen wat beter uitkijken!” Engbert: “We gaan de Alpe d’Huez zo meteen ook op de mountainbike op. Onze eigen fietsen kennen we het beste, daar zijn we helemaal op ingesteld!”

De hele filosofie achter Alpe d’HuZes spreekt de twee ontzettend aan. “De eerste editie van de actie was in 2006. Het was toen opgezet door achttien mensen. Niemand had verwacht dat het zo’n succes zou worden. ‘Opgeven is geen optie’, is dan ook de slogan van de actie. Vorig jaar heeft de ‘Alpe d’HuZes’ drie miljoen euro opgebracht. De deelnemers betalen trouwens alle kosten zelf, alle opbrengsten gaan naar de kankerbestrijding. Dit jaar willen ze de opbrengst van vorig jaar verdubbelen. Het gaat al om enorme bedragen en dat terwijl de actie eigenlijk nog maar kort bestaat. Maar ze hanteren de filosofie: ‘Als het niet kan, dan gaan we het toch doen!’ Het mooie is ook dat ze in andere landen soortgelijke acties hebben geïnspireerd. Ook in België, Australië en Frankrijk, daar doen ze de Mont Ventoux, zijn ze bezig met dergelijke initiatieven.” Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op staging2.railbikkels.nl of op staging2.opgevenisgeenoptie.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.