zoon zet hoogstambrigade aan het werk

Het snoeiseizoen van de hoogstambrigade van IVN Raalte start zaterdag 21 november. De vrijwilligers worden dit jaar aangemoedigd door burgemeester Piet Zoon van de gemeente Raalte. In de boomgaard met hoogstamfruitbomen van de familie G. Westenenk aan de Raarhoeksweg 47 in Raalte zaagt hij de eerste tak van het seizoen.

De Raalter hoogstambrigade telt tien vrijwilligers. Ze maken deel uit van een netwerk van brigades die in diverse plaatsen in Overijssel fruitbomen op hoogstam onderhouden. Doel van het onderhoud is om de ‘bongerds’ als cultuurhistorische elementen in het landschap te behouden.

Vroeger konden de bomen voor een deel voorzien in de voedselvoorziening van de eigenaren. Appelrassen als Goudrenet/Schone van Boskoop, Notaris en Groninger Kroon en perenrassen als Gieser Wildeman en Zwijndrechtse wijnpeer zijn (bijna) in vergetelheid geraakt, doordat het fruit vooral uit de supermarkt wordt gehaald. Toch zijn er her en der in Salland nog vele boomgaarden van decennia oud bewaard gebleven. Ze mogen dan aan ‘voedingswaarde’ hebben verloren, voor de natuur zijn ze nog steeds belangrijk. Ze bieden voedsel, schuil- en nestelgelegenheid aan vogels, kleine zoogdieren en insecten.

Bij de boomgaard van de familie Westenenk gaat het om redelijk jonge fruitbomen. Om er voor te zorgen dat de bomen uitgroeien tot mooie, fruitdragende bomen moeten ze worden gesnoeid. De leden van hoogstambrigade werken zaterdag van negen tot één uur. Iedereen die mee wil helpen of gewoon even wil komen kijken, is van harte welkom. Voor snoeigereedschap wordt gezorgd, het dragen van werkkleding is raadzaam. De eigenaar van de bomen zorgt voor koffie in de pauze en soep na afloop.

De overige snoeidagen van de hoogstambrigade zijn dit jaar op zaterdag 12 december (familie J. Overesch, Hondemotsweg in Raalte) en woensdag 30 december (familie R. Mulder, Tolhuisweg in Raalte). In het eerste kwartaal van 2010 zijn er ook nog drie werkdagen. Meer informatie geeft Ivo Leijten, coördinator van de IVN-werkgroep, via 06-53257560.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.