welsumer hoenderras viert lustrum in welsum

Het Welsumer hoenderras is een zeldzaam kippenras dat eind 19e eeuw, begin 20e eeuw is ontstaan in Welsum, gemeente Wijhe. Het Welsumer hoenderras ontstond op de kleigronden langs de oever van de IJssel uit boerenkippen die gekruisd werden met diverse buitenlandse rassen zoals Maleier, Cochins, Brahma’s. Veertig jaar geleden werd om die reden de Welsumer Hoenderclub opgericht. Op 28 november wordt het lustrum gevierd. En daar kregen we een kakelend persbericht over.

“Zaterdag 28 november zal het dorp Welsum worden veroverd door kippenliefhebbers. Grote aantallen Welsumers en hun kleinere soortgenoten zullen bezit nemen van het dorpshuis. De Welsumerclub viert haar 40 jarig bestaan met een grote jubileumshow van grote Welsumers en Welsumerkrielen. Ook worden eieren tentoongesteld en gekeurd. Voor de kinderen zal de bekende kleindierenboerderij van Dirk de Jong met kippen en konijnen in het dorpshuis aanwezig zijn. Iedereen kan zijn mooie welsumereieren laten zien en laten keuren.”

Op 1 november 1969 werd de Welsumerclub opgericht. Het is een goede traditie geworden om eens per vijf jaar het lustrum te vieren in Welsum. Terug naar de bakermat van de kip die bekend geworden is om haar bruine eieren. Die bruine eieren met hun spikkels en spatten, brachten op de veiling een cent meer op en waren daarom erg in trek. Nog elk jaar nemen leden van de Welsumerclub tijdens hun clubdag eieren van hun grote Welsumers en hun Welsumerkrielen mee. Vooral de Welsumerkrielen zijn erg gewild om hun grote aantallen eieren en ook het grote gewicht van de krieleieren. De krieleieren zijn duidelijk minder bruin dan hun grote soortgenoten, maar ook hier zien we de laatste jaren een verbetering.

De Welsumerclub geeft een open karakter aan het jubileum. De tentoonstelling van de kippen is open op vrijdagavond van 7 tot 10 uur en op zaterdag van 10 uur tot 3 uur. Om 11 uur is de officiële opening. De toegang is gratis voor iedereen. Om dieren naar de show te zenden, moet je lid zijn van de Welsumerclub. Maar iedereen (dus ook niet leden) kan tot zaterdagochtend 10:30 een collectie van 6 eieren groot of kriel inleveren. Om ongeveer half twee zal keurmeester Dirk de Jong de eieren bespreken en de prijzen uitreiken voor de mooiste collecties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.