weihnachtsoratorium bach in raalter basiliek

Zaterdag 19 december zal voor het eerst in het bestaan van de basiliek van de Heilige Kruisverheffing het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach in deze Raalter kerk worden uitgevoerd. Vier van de zes cantates uit dit meesterwerk worden die avond uitgevoerd door projectkoor Camena. Het Nijmeegse Resonet-ensemble zorgt voor de muzikale begeleiding.

Bijzonder is ook de workshop, die op zaterdag 28 november voor belangstellenden wordt gehouden in het parochiecentrum van de Kruisverheffing, aan de Kerkstraat in Raalte. Tijdens die workshop krijgen bezoekers de gelegenheid om samen met het projectkoor een aantal meerstemmige koralen uit het Weihnachtsoratorium mee te zingen. Bijzondere voorbereiding is hiervoor niet nodig. De partituren worden ter plekke uitgereikt, waarna de verschillende partijen met elkaar in harmonie gebracht worden. Natuurlijk wordt er ook een toelichting gegeven op het muziekstuk. Het geheel staat onder leiding van dirigent Jacco Camphens. Deze ‘meezingrepetitie’ is gratis en duurt van 13.00 tot 15.00 uur. Van te voren aanmelden is niet nodig.

De kaarten voor het concert gaan begin december in de voorverkoop bij Annie Schulten Lederwaren en Rookartikelen, Herenstraat 14 in Raalte.

Een kaartje kost 17,50 euro. Tijdens de workshop kunnen deelnemers alvast een kaartje tegen gereduceerd tarief kopen. De workshop wordt georganiseerd door het projectkoor en het Cultuurfonds van de H. Kruisverheffing.

Camena bestaat uit 26 Overijsselse en Gelderse amateurzangers die op hoog niveau samen musiceren. Zij zijn uitgenodigd en geselecteerd door dirigent Jacco Camphens. Professionele zangers zingen de solopartijen.

In de afgelopen jaren verzorgde het projectkoor meerdere concerten. Vorig jaar werd het Weihnachtsoratorium voor het eerst uitgevoerd, in de Oude Kerk van Borne en in de grote kathedraal van Ochtrup. In Borne was het concert uitverkocht en moesten belangstellenden teleurgesteld worden, reden om het oratorium daar nogmaals uit te voeren. In die 200 plaatsen tellende Bornse kerk is de uitvoering gepland op vrijdag 18 december.

Een Duitse recensente noemde de uitvoering in de volle Lambertikirche in Ochtrup vorig jaar een hoogtepunt in de reeks advents- en kerstconcerten. Het uit de achttiende eeuw daterende Weihnachtsoratorium, dat voor het eerst werd uitgevoerd rond Kerstmis anno 1734, telt zes delen (‘cantates’) van elk circa een half uur, waarin het Duitstalige kerstverhaal wordt verteld in woord en (barok-)muziek. Die delen zijn oorspronkelijk geschreven voor eerste, tweede en derde kerstdag, Nieuwjaarsdag, de eerste zondag van het nieuwe jaar en tot slot Driekoningen. In Borne worden de delen 1, 2, 4 en 6 ten gehore gebracht, in Raalte de delen 1, 3, 5 en 6. Beide concerten beginnen om 20.00 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.