Home / archiefcentraal / warmtepomp onder gemeentehuis moet weg

warmtepomp onder gemeentehuis moet weg

De warmtepomp onder het gemeentehuis van Raalte moet weg. Ook de Raad van State heeft namelijk gezegd dat de pomp een ‘open systeem’ is. Raalte moet daarom een vergunning hebben van de provincie. En de provincie geeft die niet af. De installatie wordt nu verwijderd. Raalte gaat op zoek naar een alternatieve, ook duurzame oplossing.

Raad van State deed woensdag uitspraak in de zaak rondom de warmtepomp of KWO-installatie. KWO staat voor koude-warmte-opslag. “Samen met de provincie Overijssel wilden wij nu vooral duidelijkheid in deze zaak”, vertelt wethouder Gerard Elferink. “Helaas heeft de rechter in ons nadeel beslist.”

Raalte heeft altijd gezegd dat het om een gesloten installatie gaat waarbij een vloeistof in een gesloten circuit rondgepompt wordt, warmte meeneemt van onderen en dat afgeeft als het boven is. De energie die daarbij vrij komt wordt gebruikt voor het opwarmen van water in een boiler. De werking is verder hetzelfde als een CV-ketel. Omdat je gebruik maakt van warmte in de aarde heb je minder gas nodig. Maar Raalte had naast zo’n gesloten systeem ook een open bron. Water van nog dieper weg (200 meter diep) werd opgepomt naar zo’n meter of vijftig onder de grond. Dát systeem is een open bron en dáár was vergunning voor nodig.

De gemeente Raalte heeft een zogenaamde KWO-installatie voor de klimaatbeheersing van het gemeentehuis in werking. De provincie Overijssel is van mening – altijd al geweest – dat deze in strijd is met de regels voor het onttrekken van grondwater. Het gemeentebestuur van Raalte is van mening – altijd al geweest – dat voor de betreffende installatie geen vergunning op grond van de Grondwaterwet noodzakelijk is, omdat van onttrekking van grondwater geen sprake is.

Elferink: “De gemeente en de provincie hebben tijdens de hele procedure hetzelfde belang gehad. Namelijk een uitspraak van de rechter om duidelijkheid te krijgen in deze zaak. De bestaande rechterlijke uitspraken gaven geen duidelijk antwoord op de vraag of hier nu sprake is van het onttrekken van grondwater. Daarom zijn wij in beroep gegaan bij de Raad van State om hier een uitspraak over te doen.”

“Nu die uitspraak er is, zullen we als gemeente in overleg gaan met de provincie over het verwijderen van de installatie. Ook gaan we in overleg met de leverancier, om te kijken of we tot een alternatieve oplossing kunnen komen. Een oplossing die niet alleen duurzaam is, maar uiteraard ook aan de wet voldoet.”

Lees ook

Rick Evers: Wit rood wit

Ik heb het virus. Het is niet anders. Opgelopen tijdens Ajax tegen Cambuur Leeuwarden in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.