politie ijsseland zet helmcameras in

Op de Brink in Deventer loopt een man te schreeuwen. Hij veroorzaakt flink wat overlast en van zijn gedrag gaat dreiging uit. Een bike-agent spreekt de man aan en vraagt hem naar zijn legitimatie. Dit weigert hij. Moedwillig zoekt de man de confrontatie op. De bike-agent weet hem echter te overmeesteren en krijgt daarbij assistentie van een collega. Geheel onverwacht bemoeit een passant zich met de aanhouding. Meerdere keren krijgt hij een waarschuwing om te vertrekken, maar dat slaat hij in de wind. Een tweede aanhouding volgt. Het incident is gefilmd met de helmcamera van één van de bike-agenten.

Het beschreven scenario is gebaseerd op praktijkvoorbeelden van politiemensen. Wat nieuw is, is de toevoeging van de helmcamera die vanaf 1 december mag worden ingezet in het politiewerk. Voor de teams in Deventer en Zwolle zijn na een zorgvuldige voorbereidingsperiode in eerste instantie vier helmcamera’s aangeschaft. Deze zullen vooral ingezet worden tijdens horecadiensten, voetbaldiensten en grote evenementen. Na een half jaar vindt er een evaluatie plaats. Ook burgers worden daarbij betrokken. Afhankelijk van de uitkomst van de evaluatie zullen er nog eens vier helmcamera’s worden aangeschaft.

Politie IJsselland is ingenomen met de komst van de helmcamera’s. “Korpsen die al ervaring hebben geven aan dat de helmcamera een waardevolle bijdrage levert aan het vergroten van het veiligheidsgevoel van politiemensen en het terugdringen van geweld en agressie. Daarnaast zijn de de-escalerende werking van helmcamera’s en het opsporen van strafbare feiten argumenten pro invoering van dit hulpmiddel.” Eerder al adviseerde de minister, op basis van het rapport van de commissie overlast jaarwisseling, de helmcamera in te zetten om verdachten tijdens openbare ordeverstoringen uit de anonimiteit te halen. Aan de invoering ging een proefperiode en een uitgebreide studie vooraf. Met name de juridische aspecten voor rechtmatig gebruik van beeldmateriaal moest zorgvuldig worden afgekaderd.

De presentatie van de helmcamera’s vindt plaats op dinsdag 1 december om 13.45 uur met een demonstratie van bike-agenten op de Brink, in het centrum van Deventer. Belangstellenden zijn van harte welkom om deze demo, op basis van het beschreven scenario, te komen bekijken. Na afloop wordt het beeldmateriaal getoond en toegelicht in club restaurant Moskou aan de Brink 50 en is er gelegenheid om vragen te stellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.