opvoed dingen van robbert van der vegt

Robbert van der Vegt uit Heino is begonnen met zijn eigen consultatiepraktijk ‘Opvoed-dingen’. Hiermee geeft hij advies aan opvoeders. Hij gebruikt zijn jarenlange ervaring als groepsleider en gezinsbegeleider in de professionele ondersteuning van ouders en kinderen.

Opvoeden leer je met vallen en opstaan, net zoals een kind leert. “Als ouder ben je er dagelijks druk mee en sta je steeds opnieuw voor situaties waarin je iets moet oplossen of bedenken”, vertelt Robbert. Soms is een situatie wat ingewikkelder en ben je op zoek naar praktisch advies en oplossingen. “En dan kan ik in beeld komen”, vertelt Robbert. “Consultatiepraktijk ‘Opvoed-dingen’ is deskundig in ‘de dingen rondom opvoeden’ en geeft praktische hulp en advies in moeilijke situaties in de opvoeding. Om uiteindelijk weer plezier te beleven aan het opvoeden.”

Ook als duidelijk wordt dat je kind bepaalde vaardigheden mist of je zelf vragen hebt over de stijl van opvoeden, ben je meestal niet klaar. Opvoed-dingen staat voor hulp aan huis. “Samen met ouder en kind zoeken naar oplossingen voor lastige en moeilijke situaties in de opvoeding. Vaak betekent dit dat er praktische oplossingen worden gezocht, waaronder ook activiteiten ‘buiten de deur’. Meekijken en werken in de thuissituatie levert vaak ook veel verheldering op. En verder betrek ik graag buitensportactiviteiten bij het werken met jongeren met een beperking. Een grapje moet kunnen, dat biedt ontspanning tijdens de begeleiding!”

“Gewenst gedrag stimuleren werkt beter dan ongewenst gedrag afleren, zo blijkt in de praktijk”, stelt Robbert. “Een simpel voorbeeld: Ouders melden dat hun kind altijd treuzelt met aankleden. Dat levert stress op in de ochtend. Na meelopen in het gezin blijkt dat het kind wel snel aankleedt als het na het ontbijt nog even mag TV kijken. In plaats van ‘duizend keer’ druk opbouwen, blijkt een beloningsysteem wél het gewenste resultaat te geven.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.