olst wijhe gaat stroomopwaarts verder

Commentaar – Olst-Wijhe heeft een mooie reeks van culturele activiteiten neergezet met ‘Stroomopwaarts’. Dit jaar gaat het om ‘buren maken’. Volgend jaar is het thema ‘mekaere uutdagen’.

‘Buren maken’ was bedoeld om je buren te leren kennen. ‘Mekaere uutdagen’ moet leiden tot culturele activiteiten die je tot heden niet zou verwachten. ‘Buren maken’ bracht ze bij het Holstohuus op het idee dat je de buren mee mag nemen naar een optreden. Het concert van het Bridge Ensemble op zondag 8 november en het Overijsselse streekpop-project Uutsprèken op zaterdag 12 december doen nog mee in die reeks.

We hebben eigenlijk geen idee welke andere ‘buren maak’-acties er nog bedacht zijn. Maar het Holstohus had er een mooie formule op los gelaten. Want je leert je buren inderdaad op een leuke manier kennen. Maar wat er meer van is, de buren leren het Holstohus ook kennen.

Stroomopwaarts heeft met ‘mekaere uutdagen’ een nieuwe aanstekelijke formule bedacht. Culturele instellingen die normaal niet samen werken moeten nu iets bedenken dat ze wél samen doen. En omdat het publiekgericht moet zijn geniet iedereen er van. Dichter en schrijver Gerrit Komrij kwam van de week ook met zo’n onverwachte samenwerking. Of eigenlijk was het andersom. Louis Gauthier kwam met die unikeke samenwerking op de proppen, hij zette gedichten van Komrij op muziek.’Komrij zingt; Dansen op spijkers’ heet de cd. Mooi staaltje van onverwachte samenwerking.

Welke samenwerkingsverbanden zou je uit Olst-Wijhe mogen verwachten? Toneelvereniging Tempo uit Wesepe dat Peter en de Wolf speelt op muziek van de Olster Harmonie? Of Fotoclub Daguerre Olst-Wijhe en de historische vereniging Wijhe, die samen met ’t NUT Olst-Deventer een expositie opzetten over de Koude Oorlog en de IJssellinie?

We bedenken maar wat. En we hopen dat de kunst- en cultuurinstellingen van de gemeente Olst-Wijhe dat ook gaan doen. Gek is dat helemaal niet. Gé Reinders is landelijk gegaan met optredens samen met lokale fanfares. Maar er moet wel iemand zijn die de eerste stappen zet. Stroomopwaarts doet dat.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.