met sluiting buurtwinkel einde aan tijdperk

‘Effe naar Thomas’, zo meteen kan het niet meer. Nu Tom en Catrien Westendorp op 28 november een punt zetten achter Buurtwinkel Westendorp in Mariënheem, houdt een tijdperk op. ‘Thomas’ was namelijk de naam van Toms vader, die de winkel zo’n 75 jaar geleden begon. “Veel mensen uit Mariënheem en omstreken kennen ons gewoonweg niet anders”, vertellen Tom en Catrien Westendorp. “Als je ‘Westendorp’ zegt, weten ze niet wat je bedoelt.”

De geschiedenis van Buurtwinkel Westendorp is onlosmakelijk verbonden met de historie van Mariënheem. Zo’n 75 jaar geleden bestond Mariënheem nog niet, maar nadat zich in korte tijd een kleine kruidenier (Westendorp), een bouwbedrijf (Hoogeslag) en een slager zich in het oostelijke Raalter buitengebied hadden gevestigd, was de basis voor het dorp gelegd. Het was een flinke onderneming. Want wie begint er nou in the middle of nowhere met een supermarkt. Tom: “Mijn vader moest van zijn ouders eerst een klantenkring opbouwen en voldoende omzet draaien voordat hij hier ook een huis mocht neerzetten en gaan trouwen. Het waren andere tijden.”

De kruidenierszaak ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een buurtwinkel en daarnaast richtte Thomas zich op de ‘huis aan huis’-verkoop. Met een kar reed hij door Mariënheem en verre omgeving om zijn klanten te voorzien van brood en andere levensmiddelen. Die kar werd later een Volkswagenbusje en nog later een winkelbus. Zo’n 35 jaar geleden trok Thomas zich terug uit het bedrijf en namen Tom en zijn broer Piet met hun vrouwen, Catrien en Tonnie, de winkel en de rijdende supermarkt over. Tom concentreerde zich met name op de rijdende winkel.

“Piet en Tonnie zijn zo’n drie jaar geleden gestopt. Die zijn met pensioen gegaan. Toen is bij ons ook het besef doorgedrongen dat we dit niet meer eeuwig zouden doen. We hebben toen afgesproken nog enkele jaren door te gaan, maar dan te stoppen.” Hun kinderen wilden de boel niet overnemen. “Want die zagen dat we weken van zeventig, tachtig uur draaiden en dat we er bijna nooit waren!” Achter de schermen sloegen Salland Wonen en De Parabool aan het brainstormen. Hoewel het er lange tijd op leek dat De Parabool de exploitatie van de winkel zou overnemen en deze zou modelleren naar de winkel in het Kulturhus in Broekland, ketste dit zo’n twee weken geleden af. Toch lijkt de strijd voor het behoud van de winkel, al dan niet op de huidige locatie, nog niet gestreden. Ook andere partijen bemoeien er zich inmiddels mee.

Tom en Catrien vinden het jammer dat hun winkel vooralsnog niet wordt voortgezet, maar blijven bij hun beslissing. “We zijn nu op een leeftijd aangekomen dat we willen genieten”, vertellen ze. “De hele discussie tussen Salland Wonen en De Parabool is een beetje buiten ons om gevoerd. We hebben op een gegeven moment een datum geprikt en toen kwam het bericht dat het dan toch niet door zou gaan. Het is erg jammer, maar je moet toch ergens een streep zetten.”

Hun werk was hun sociale leven. “De persoonlijke contacten met onze klanten zullen we het hardst missen”, zeggen de twee. “We waren hier ook echt de dorpspomp. Mariënheem had op een gegeven moment zelfs vier kruidenierszaken en twee bakkers. Daarvan zijn wij de laatste. De mensen kwamen hier om een praatje te maken of om de laatste nieuwtjes te horen.” Tom: “Met de rijdende winkel voelde ik me soms een halve sociaal werker. Och, dan kwam ik even bij wat ouderen binnen en vroegen ze me of ik even een lampje of een batterijtje wilde verwisselen. Dat soort dingen.”

“De mensen hadden soms een luisterend oor nodig. Het werk ging ook helemaal op basis van vertrouwen. Als ik bij een huis kwam en de mensen waren niet thuis, lagen de sleutels, de portemonnee en het lijstje vaak gewoon klaar. En als het lijstje niet klaar lag, wist het toch wel uit m’n hoofd. Bij een klant at ik ’s middags altijd mee. Vroeger een kopje koffie met een beschuitje, de laatste jaren een maaltijd. En zelfs als ze niet thuis waren, stond het prakkie gewoon klaar. Dat kon ik dan zelf gewoon in de magnetron drukken. Dat is toch prachtig? Daar zijn we ontzettend dankbaar voor!”

Tom en Catrien nemen op zaterdag 28 november afscheid van hun klanten. Tussen 13.00 en 16.00 uur geven ze een receptie bij de winkel. Iedereen is welkom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.