mekaere uutdagen jaarthema in olst wijhe

‘Mekaere uutdagen’ is de naam van het nieuwe jaarthema van het culturele project ‘Stroomopwaarts’. Het project daagt iedereen uit de gemeente Olst-Wijhe, individuen, verenigingen en stichtingen, uit om in 2010 een cultureel evenement of activiteit te organiseren.

Ter financiering is een pot van meerdere tienduizenden euro’s beschikbaar. De voorstellen moeten voor 1 januari 2010 worden ingediend. De belangrijkste voorwaarde voor subsidie is dat het evenement door meerdere partijen wordt georganiseerd. Hiermee wil Stroomopwaarts meer ‘ontmoetingen’ binnen de gemeente forceren. Het uiteindelijke doel is dat de ontstane contacten leiden tot een intensievere samenwerking tussen de betrokkenen.

Of het nou gaat om twee sportverenigingen die samen een kennismakingsavond met Hollandse muziek willen organiseren, mensen die samen een nieuw festival op benen willen zetten of om culturele organisaties die samen een lezing organiseren, alles is mogelijk. Stroomopwaarts werkt met Europees Leadergeld. Het project wordt gecoördineerd vanuit Stichting Kulturhus Olst-Wijhe. Projectleider is Arie Hemmen uit Olst. Overigens is 2010 ook het laatste jaar dat het Stroomopwaarts-project wordt gehouden. Na drie jaar houdt de Europese Leadergeldstroom op.

Het eerste jaar was er extra aandacht voor de ontwikkeling van activiteiten op het gebied van dans en muziek, het tweede jaar (2009) was het thema ‘Buren maken’. In het kader daarvan werden meerdere culturele activiteiten georganiseerd. En ook kon je bijvoorbeeld een derde kaartje gratis krijgen als je kaarten bestelde voor voorstellingen in het Capellenborgtheater of het Holstohustheater. ‘Voor de buur’. “Het was een redelijk succes heb ik begrepen”, stelt Arie. “Er zijn flink wat extra kaarten afgenomen. Zo hopen we toch een nieuw publiek naar de theaters getrokken te hebben!”

Verder gelden voor ‘Mekaere Uutdagen’ de volgende voorwaarden: De uitdaging moet een cultureel karakter hebben; het idee moet gericht zijn op een publiek en plaatsvinden in de gemeente Olst-Wijhe; het moet herkenbaar om iets nieuws gaan, iets dat in deze vorm niet tot de normale activiteiten van de aanvragers behoort en voor de uitvoering van het idee is een voorbereidingstraject nodig. Wat de subsidie betreft, geldt dat er geen maximum van kracht is. Per mogelijke uitdaging wordt de subsidie bekeken. “De nadruk ligt wat ons betreft op het verbreiden van de contacten tussen de verenigingen, stichtingen of andere partijen. In samenwerking moet ‘em de meerwaarde zitten.”

“Naast de subsidie die we in het vooruitzicht stellen, wordt elke gerealiseerde ‘uitdaging’ nog eens beloond met 200 euro extra”, vertelt Arie. “Maar bedenk wel dat we niet volledig als financier zullen optreden. Van de organiserende partijen wordt ook een financiële bijdrage verwacht. En verder is het niet zo dat je altijd gegarandeerd bent van een subsidie. Vooraf gaan we met de planindieners om tafel zitten om de plannen door te spreken en soms doelstellingen bij te sturen om nog meer contacten te stimuleren. De voorgaande jaren zijn ook niet alle aanvragen gehonoreerd omdat we van mening waren dat sommige aanvragen niet voldeden aan de gestelde eisen.”

Alle verenigingen in de gemeente Olst-Wijhe die bij de gemeente bekend zijn, hebben inmiddels een brief ontvangen waarin alle ins en outs over het project staan. “De eerste uitdaging hebben we inmiddels al binnen”, stelt Arie. “Maar we rekenen op minimaal vijftien uitdagingen. Dat aantal hebben we de voorgaande twee jaar ook telkens met gemak gehaald!” Het project Stroomopwaarts heeft tot doel om de leefbaarheid op het platteland te vergroten. Stroomopwaarts kiest daarbij nadrukkelijk voor een culturele insteek. “We willen het leuker maken op het platteland”, stelt Arie. “Het is ons doel ook om een verbindende factor te zijn tussen de verschillende dorpen in de gemeente Olst-Wijhe.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.