jan akkerman eerste naam ribsenblues

Het duurt nog wel even voordat het Pinksteren 2010 is, maar de eerste aansprekende naam voor Ribs&Blues 2010 is al vastgelegd; niemand minder dan supergitarist Jan Akkerman komt (opnieuw) naar het grote festivalterrein in hartje Raalte. De geboren Amsterdammer die speelde in onder meer Focus en Brainbox en met muzikanten als BB King, Charlie Byrd en Ice-T was ook in 2004 een enorme publiekstrekker.

De in 1946 geboren Akkerman is al meer dan 40 jaar een van de allerbeste gitaristen van de wereld. In 1973 riepen de lezers van het Engelse muziekblad Melody Maker hem zelfs tot de allerbeste uit. De Gouden Harp voor zijn gehele oeuvre in 2005 was een ander hoogtepunt en teken van grote waardering. Samen met Thijs van Leer maakte hij Focus in de zeventiger jaren tot wereldtopper, maar daarnaast speelde hij met de grootste namen op het internationale muziekpodium. Als sessiemuzikant begeleidde hij bijvoorbeeld André Hazes, maar ook Alan Price, Herman Brood, Kaz lux, Charlie Byrd, B.B.King en rapper Ice-T. Akkerman claimt ook dat hij samen met Pierre van der Linden de platen van the Cats volspeelde.

Van het Montreux Jazz festival tot het North Sea festival en het Blues festival van Jakarta, van Rusland tot Japan, van Australië tot de VS en van Engeland tot Duitsland; overal heeft de Nederlander een enorme naam, faam en aanhang.

In totaal maakte hij meer dan een dozijn soloplaten waarin hij zich steeds van een andere muzikale kant liet zien. Niet alleen in de vorige eeuw met bijvoorbeeld ‘Tabernakel’ in 1973 en de (beroemde gitaar-in-bed-plaat) ‘Jan Akkerman’ (1977) maar ook ‘C.U.’in 2003 waarin elementen van rock, jazz, blues en moderne dance terug te horen zijn. Want de tegenwoordig in Volendam wonende Akkerman laat zich niet makkelijk voor één muzikale karretje spannen. In mei 2007 nam hij een live-cd op tijdens het ‘The Hague Jazz festival’, maar Akkerman speelt net zo makkelijk op een bluesfestival als Ribs & Blues.

Zijn concerten zijn dan ook zelfs na 40 jaar altijd weer anders; fris, energiek en nooit voorspelbaar. Als echte improvisator laat hij bij elk optreden weer zien waar hij allemaal in staat toe is. Die passie voor zijn gitaar en zijn muziek deelt Akkerman met zijn vaste bandleden Coen Molenaar (toetsen), Wilbrand Meischke (bas) en Marijn van den Berg (drums). Akkerman is ook anno 2009-2010 een gitarist die voortdurend experimenteert met nieuwe apparatuur en gitaren. Op 11 april 2009 won hij daarvoor de vierde Eddy Christiani Award voor zijn inspirerende bijdrage aan de ontwikkeling van de elektrische gitaarmuziek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.