heetenaren klaar voor start dakar challenge

Op 7 november vertrekken ze: Heetenaren Roel Schrijver en Jeroen Grolleman beginnen die dag als team Racing4Charity aan de Amsterdam Dakar Challenge. Met 36 andere teams, allemaal met een oude auto ter waarde van maximaal 500 euro, rijden ze naar Dakar, waar ze eind november zullen aankomen. Het is een rally zonder wedstrijdelement. Na de finish wacht nog een rit van enkele dagen richting Gambia, waar hun oude auto wordt verkocht aan de hoogste bieder. De opbrengst is bestemd voor de aanleg van een waterput in Gambia.

“We hebben er ontzettend veel zin in”, laat Jeroen weten. “Ik vertrek nog liever vandaag dan morgen. De eerste dagen is het in principe een gewone autorit, maar vanaf het moment dat we bij Spanje de overtocht maken naar Marokko, is het nu nog één groot zwart gat. We hebben geen idee wat we kunnen verwachten! Maar da’s alleen maar hartstikke spannend.”

Met hun auto, een Jeep Cherokee (180 pk) met vierwiel aandrijving, zijn ze in elk geval goed voorbereid op de barre omstandigheden die ritten door de woestijn met zich meebrengen. Jeroen heeft er de afgelopen maanden alles aan gedaan om de Jeep voor te bereiden op de komende uitputtingsslag. De auto is iets verhoogd en er zitten nieuwe, grote terreinbanden onder. “We zouden in principe ook mee kunnen doen aan de echte Dakar Rally”, grapt hij. “We hebben onlangs een testdag gehad in Almere. Gewoon rondcrossen op een grote zandvlakte. We hebben de andere auto’s regelmatig los moeten trekken, maar wat we ook probeerden, zelf kwamen we niet vast te zitten!”

Het was geen klein klusje om de auto op te knappen: “Ik denk dat ik de hoeveelheid tijd die ik ervoor nodig zou hebben, heb onderschat. Het is een oude auto, die bovendien al eerder aan een echte rally heeft meegedaan. Ik ben heel veel mankementen tegengekomen. De laatste twee, drie weken heb ik elke avond in de put gestaan, maar nu is ie er helemaal klaar voor!” Voor het geval dat het onderweg mis gaat, hebben ze ontzettend veel reserveonderdelen achter de hand. De twee konden namelijk een soortgelijke jeep voor een prikkie aanschaffen en die hebben ze volledig gestript. “We zijn bovendien niet het enige team met een Jeep Cherokee. De reserveonderdelen zullen we gelijkwaardig over de twee auto’s verdelen.”

Ter financiering van de tocht hebben de heren de afgelopen maanden vele bedrijven benaderd. Maar het viel niet mee. “We hebben voor ontzettend veel dichte deuren gestaan”, vertelt Roel. “Iedereen houdt in deze tijd de hand op de knip. ‘We zoeken zelf ook sponsoring’, we hebben het regelmatig te horen gekregen. Maar het veranderde toen we via Raymond Rienties het ROV wilden benaderen. Raymond zag meteen wat in ons project. Hij maakte enkele belletjes en voordat we het wisten, was de Woongroep Salland onze hoofdsponsor!”

Daarna werd er nog in allerijl een sponsoractie georganiseerd. “We kwamen op een maandag rond met de Woongroep Salland en de vrijdag erop was de jaarmarkt van de Ponyweek. In enkele dagen tijd hebben we een verloting georganiseerd, waarbij je kans kon maken op een rit in een Ferrari. De loten daarvoor hebben we tijdens de jaarmarkt verkocht!” Die dag leverde daarnaast ook nog een extra sponsor op: Het Heetense bedrijf Bacron, dat geheel belangeloos toezegde om een roofrack (een uitgebreide stellage voor bovenop de jeep) te zullen vervaardigen. “Het waren drukke dagen, want het moest allemaal heel snel. En dat is ten koste gegaan van het aantal biertjes dat we normaal gesproken pakken tijdens de Ponyweek, ha ha!”

Het tweetal wordt op zaterdagochtend 7 november in Amsterdam uitgezwaaid door een grote delegatie uit Heeten. Daarvoor is al een bus (die overigens al bijna vol zit) geregeld. “Om er zeker van te zijn dat we ook echt weg zijn”, grappen Roel en Jeroen. “Maar alle gekheid op een stokje, de reacties zijn hartstikke positief. Iedereen leeft mee. Maar we hebben ontzettend vaak ‘julle bunt hartstikke gek!’ te horen gekregen. Of ‘oh dat zou ik ook wel eens willen’. Veel mensen hebben al gevraagd of er niet een plekje vrij is op de achterbank!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.