groep volwassenen bij budo senshi gestart

De Raalter Judovereniging Budo Senshi is afgelopen weekend van start gegaan met een volwassenengroep. De senioren trainen elke vrijdagavond vanaf 19.30 uur in Gymzaal de Olykampen in Raalte. Met de nieuwe groep wil de vereniging een impuls geven aan de judosport in Raalte. Enerzijds hoopt Budo Senshi op een groei van het aantal leden, anderzijds wil de vereniging in de toekomst ook weer actief deel gaan nemen aan wedstrijden.

“Iedereen is welkom”, stelt trainer Tjeerd Fontein. “Mensen mét, maar ook mensen zonder judo-ervaring.” De volwassenengroep komt onder andere voort uit een wensenpakket dat de gemeente Raalte heeft geuit naar de vereniging en de wensen van een aantal ouders. “We zijn hard toe aan een nieuwe judomat. Daarom zijn we naar de gemeente gegaan voor een gesprek. De gemeente heeft daarna toegezegd een subsidie te zullen geven voor de mat, mits we ook een afdeling voor volwassenen zouden starten.”

Die wens van de gemeente past prima in de ambities van Budo Senshi. Tjeerd hoopt dat er uiteindelijk een groep van vijftien tot twintig volwassen judoka’s kan worden samengesteld. Instromen is nog enkele weken mogelijk. “We hebben als vereniging twee verschillende doelstellingen”, stelt Tjeerd. “We willen de judosport brengen als een breedtesport. Een stukje lichaamsbeweging in een sociale context met daarnaast ook andere activiteiten zoals een kampweek of een feestavond. Ten tweede willen we ook weer actief deel gaan nemen aan competities!”

Judo komt voort uit de traditionele Japanse vechtsport jiu-jitsu. De sport werd ontwikkeld door Jigaro Kano (1860). Deze pedagoog zag in judo niet alleen een vechtsport, maar een opvoedkundige methode. Bij wedstrijden is het zaak om een tegenstander zonder te slaan of te schoppen (of blessures te veroorzaken) naar de vloer te krijgen en in een houdgreep te leggen. Niet voor niets betekent ‘judo’ niks anders dan ‘de zachte weg’. Daarbij gaat het om techniek, kracht, snelheid en balans. “De Japanse normen en waarden spelen een grote rol binnen de sport”, vertelt Tjeerd. “Je maakt voordat je aan een wedstrijd begint eerst een buiging naar je tegenstander. En je eindigt de wedstrijd ook met een buiging. Respect naar elkaar is ontzettend belangrijk.”

Maar ook geestelijke ontwikkeling staat centraal. Daarover schrijft de vereniging “Het gaat er vooral om dat je plezier hebt in datgene wat je doet en een goede lichamelijke en geestelijke balans ontwikkelt! De weerstanden die je in je leven tegen komt, zijn niet alleen wedstrijden of gevechten, maar de ‘strijd’ is overal. In de relatiesfeer, met familie, op het werk enz.. En ook daar geldt dat je in balans moet blijven en overzicht moet houden over de situatie, zodat je tot goede en weloverwogen beslissingen kunt komen, in harmonie met je medemensen.”

Voor meer informatie en/of opgave kun je een kijkje nemen op staging2.budo-senshi.nl. De lessen – elke vrijdagavond van 19.30 tot 20.30 uur in gymzaal de Olykampen – zijn de eerste drie maanden gratis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.