dorpsbos raalte wordt binnenkort aangeplant

Een speurneus had het al ontdekt: Er wordt gewerkt aan het dorpsbos van Raalte. Als je Raalte Noord vanuit basisschool De Linderte over de Raarhoeksweg richting de Flierefluiter uitrijdt, zie je aan je linkerhand een verhoogd plateau dat er vroeger niet was. Over een jaar of drie is dat een uitkijkpunt op de noordelijke hoek van het dorpsbos. Je kijkt dan over het glooiende landschap van de Raarhoek en ’t Hogebroek.

Het Raalter dorpsbos gaat niet eerder dan over twee jaar open. “Als we dat al halen,” rekt Henny Rodijk, beleidsambtenaar van de gemeente, al een beetje tijd, “want we willen eerst dat de aanplant kans krijgt zich te ontwikkelen, niet meer kwetsbaar is. Dan is het publiek welkom.” Enthousiast ontvouwt Rodijk de ideeën rondom het dorpsbos, dat feitelijk nog een gevolg is van de ruilverkaveling Raarhoek-Veldhoek. Die ruilverkaveling is een maand geleden officieel afgerond.

De plannen voor het bos zijn er uitgehaald en overgedragen aan de gemeente. “Het viel op een gegeven moment samen met plannen van de gemeente om aan de noordkant van Raalte een groene zone te maken, waar bewoners kunnen recreëren. Als je het vanuit de lucht bekijkt, is het nieuwe bos eigenlijk een groene wig die vanuit de natuur er achter, de bebouwing van Raalte Noord inkomt.”

Op grote plankaarten is het bos al helemaal uitgetekend. “Moet ook wel, want over een week of twee beginnen we al met de aanplant”, aldus Rodijk. “Het bos is opgebouwd uit velden die allemaal hun eigen karakter krijgen. We hebben het dan over riet, gras, hakhout en hoogopgaand bos. De percelen met hakhout moet je zien als een wilgenbos dat eens in de zoveel tijd gekapt kan worden, een soort twieg. We kiezen voor riet omdat het terplekke erg drassig is. Met grasveld willen we in het bos de verscheidenheid van flora en daardoor ook van fauna vergroten.”

Dat het dorpsbos van 8,3 hectare in veldjes wordt aangelegd, is een bewuste keuze, stelt Rodijk. “Want het is eigenlijk een spiegelbeeld van het natuurgebied waar het bos tegen aan komt te liggen.” Aan de westkant van het bos licht natuurgebied Knapenveld, hoofdzakelijk eigendom van Natuurmonumenten. De familie Ex, van wijlen dierenarts Ex in Raalte, is ook eigenaar van een klein stukje. “Een heel bijzonder natuurgebied, omdat er kwelwater naar boven komt van de Sallandse Heuvelrug. Die kwel is heel kalkrijk en dat geeft het gebied een unieke vegetatie. Zeer beschermingswaardig.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.