derksbrug nienhuisbrug of ramelerbrug

Op zoek naar de defintieve namen van bruggen over het Overijssels Kanaal is Geert Hannink bij de Derksbrug in Heeten aanbeland. Uiteindelijk gaan de monumentale bruggen tussen Deventer en Raalte een naambord krijgen. Wat er op deze brug moet komen staan lijdt geen twijfel: dat wordt Derksbrug. Of zijn er toch anxdere namen? Ja, blijkt uit onderzoek van Hannink.

De Derksbrug is de brug in de weg van Raalte naar Heeten en verder langs Holten, de A1 richting Lochem. Eigenlijk zijn het twee bruggen. Vanwege het alsmaar toenemende verkeer werd de Derksbrug meer en meer een flessenhals en een obstakel. Daarom is er naast de oude brug een nieuwe brug gelegd waardoor het verkeer in een vloeiende lijn het kanaal kan passeren.

Vroeger was dat wel anders. Komend van Heeten liep de weg over enige afstand vrijwel parallel aan het kanaal. Bij de Derksbrug maakte de weg dan een scherpe bocht van negentig graden. De brug zelf was niet breed genoeg om uit beide richtingen voertuigen gelijktijdig te laten passeren: er gold dan ook een voorrangsregel voor het verkeer uit een van beide richtingen, aangeduid met de bekende borden met de rode en witte pijlen.

Oorspronkelijk was ook de Derksbrug een vlotbrug, later vervangen door een ophaalbrug.

De brug heeft verschillende namen, zo blijkt. Gemeenteraadslid Jan Oostewechel weet dat de brug ook bekend is onder de naam Nienhuisbrug. De officiële naam zou echter Ramelerbrug zijn. In elk geval is de brug gelegen in het midden tussen de Rameler Enk en de Pleegster Enk. De eerste ligt richting Raalte, de laatste meer richting Heeten. Bekende boerderijen nabij de brug zijn Grote Kamps en Kleine Kamps. De namen komen al enkele eeuwen voor.

Gezien vanaf beide enken ligt aan de overkant van het kanaal een moerassig natuurgebied met oude namen als de Achterweiden (de naam leeft voort in de Achterweiweg, een zijweg van de Heesweg), het Boeteler broek, de Pleegster weiden, het Doornbroek en het Schoonheter broek.

In de fotobijlage zie je ook een zwart wit-sfeerplaatje uit de zeventiger jaren gemaakt door de heer Sijbom, destijds werkzaam bij de dienst Openbare Werken van de gemeente Raalte.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.