daverend applaus voor vertolkers van haydn

Tot grote verbazing van de goed bezette zaal, was Franz Joseph Haydn namelijk samen met zijn vrouw aanwezig. Hij kondigde onder andere aan welke van zijn werken gespeeld zouden gaan worden en vertelde over zijn leven. Een prachtvertolking door Toon Hoefsloot en Henny Siebert.

Zowel Toon als Henny droeg een kostuum, geheel in de stijl van de kleding uit Haydns tijd.

Het publiek werd meteen, nog voor de kaartcontrole, verrast door de dansgroep Ralda, die historische dansen liet zien op muziek van Haydn. Na de start van het programma kwam het historische duo op en begon de componist met het vertellen over zijn moeilijke jeugd. “Maar,” zo verzekerde hij: “Ondanks dat heb ik steeds voor de zonnige kant van het leven gekozen en hield ik van een goed glas wijn.” Het koor zette hierop in: ‘Alles hat seine Zeit’.

Het publiek in de zaal keek ademloos toe hoe het duivelse wijf – zo noemde Haydn zijn vrouw, met wie hij een niet al te best huwelijk had – een pas geschreven partituur verscheurde. Het koor reageerde met het zingen van de canon ‘Een enkel duivels wijf’. Hierbij liepen de koorleden tussen het publiek en speurden naar het duivelse wijf.

Een bijzonder trio werd gevormd door Anneke de Jong, Matty Meulenberg en Jaap van Os. Zij speelden het Londontrio no 1 van Haydn. Voor de pauze zong Carin Steenbergen het lied Die Landlust, begeleid op kistorgel door Piet Lievense, danste Ralda in historische kleding op de muziek van een menuet van Haydn en speelden Roelof de Lange, Elisabeth van Aerde, Gabrielle Bos en Marit Berends een strijkstuk van deze koning van het strijkkwartet.

Na de pauze kwamen twee bijzondere instrumenten voor het voetlicht, namelijk de baryton en het flötenuhr. De baryton is een soort cello, maar dan met snaren ook aan de achterkant. Ralda danste op de muziek van een barytontrio. Daarna was het de beurt aan Mannes Hofsink, die een stuk speciaal voor flötenuhr op kistorgel speelde. Tegenwoordig worden deze composities vaak op orgel gespeeld, maar Haydn componeerde ze voor flötenuhr, een mechanische klok met ingebouwd orgeltje, dat zich ieder uur laat horen.

Vervolgens lieten de sopraan Corrie van der Vegt en de bas Luuk Sietsma elk een aria horen. Nadat Haydn over zijn reizen naar Londen had verteld zong het koor delen uit de Schöpfung en de Jahreszeiten. Als slotnummer kwamen de zangers bij kaarslicht op en eindigde het concert in het donker. Het publiek antwoordde uiteraard enthousiast met een daverend applaus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.